Antibioticele, o arma contra bacteriilor
history_edu ele.ro calendar_month 18 Mar 2008, 10:20
Mult timp, in constiinta colectiva, antibioticele au fost considerate solutia fiabila si eficace impotriva oricarei boli. Dimpotriva, ele actioneaza doar asupra unui singur tip de boli: cele provocate de infectiile bacteriene. Acestea sunt destul de rare prin comparatie cu cele provocare de virusi, cum ar fi raceala sau gripa. In general, antibioticele sunt prescrise pe o durata de 5 pana la 8 zile, cifra variind in functie de infectie si de gravitatea ei.
Cele mai frecvente bacterii
Escherichia Coli
Aceasta este responsabila de anumite afectiuni gastrice pe care, daca le-ati trait, sigur v-au lasat o amintire urata. E-coli prefera mai ales carnea cruda sau putin fiarta, laptele, sucul de mere nepasteurizat sau apa din piscinele insuficient clorurate.
Streptococii
Exista mai multe tipuri de streptococi. Cei din grupa A sunt responsabili de infectiile gatului, cum ar fi faringitele. Streptococul pneumococ, dupa cum ii spune si numele, ataca plamanii si poate declansa o pneumonie bacteriana.
Meningococul
Aceasta bacterie este responsabila de celebra si contagioasa meningita. Aceasta afectiune a meningelui, membrana care inconjoara creierul si maduva spinarii, este cu atat mai grava in forma sa bacteriana, in timp ce in forma virala este adesea benigna. Primele simptome sunt: durerile de cap, intepenirea gatului, stari de voma si sensibilitate la lumina.
Micobacterium Tuberculosis
Mult mai putin intalnita in zilele noastre, dar deosebit de virulenta in trecut, aceasta bacterie infecteaza plamanii pana acestia dispar progresiv. Datorita descoperirii penicilinei, milioane de tuberculosi au fost salvati pe ultima suta de metri.
Alte bacterii
Exista numeroase alte bacterii responsabile de boli la fel de periculoase ca cele de mai sus, cum ar fi salmoneloza, febra tifoida sau botulismul. Stafilococul auriu este adesea responsabil de faimoasele infectii nosocomiale.
Cum sa distingem intre infectia virala si infectia bacteriana
Problema in ceea ce priveste bacteriile este ca acestea pot provoca boli care exista de asemenea in forma virala. Gravitatea si tratamentul nu sunt aceleasi pentru cele doua tipuri de infectii. Cum putem sti? Inainte chiar sa ne supunem testelor medicale ce confirma diagnosticul, exista cateva semne ce ne permit sa distingem intre infectia bacteriana si cea virala.
Simptomele infectiei virale dispar in general in mai putin de 10 zile, in timp ce bolile bacteriene dureaza adesea mai mult de doua saptamani.
Infectia bacteriana este adesea asociata cu febra puternica si persistenta.
Contrar racelii "clasice" provocata de un virus, bacteriile provoaca secretii nazale colorate si consistente.
Tusea provocata de o infectie bacteriana devine cronica in absenta tratamentului.
Alte articole despre