Anticonceptionale: 6 pericole la care te expui fara sa stii

Anticonceptionale: 6 pericole la care te expui fara sa stii
  calendar_month        
De la aparitia pe piata a pilulelor anticonceptionale in anul 1960, aproape 80% din populatia feminina a planetei a ales aceasta metoda de contraceptie intr-un anumit moment al vietii. Daca te regasesti in aceasta categorie, este posibil sa nu fii informata cu privire la o serie de pericole la care te expui, precum riscul crescut de infarct.

In anul 2012, anticonceptionalele sunt privite cu lejeritate si sunt folosite pana si de adolescente, fara a fi macar prescrise de un medic.

Din pacate, studiile medicale atrag tot mai des atentia asupra pericolelor la care se expun femeile care isi "pacalesc" organismul cu hormoni sintetici, indurand cu stoicism efectele secundare provocate de acestia (oscilatii de greutate, libido scazut, pilozitate excesiva etc).

Afla ce boli poti dezvolta din cauza utilizarii anticonceptionalelor!

1. Coagularea sangelui

Un pericol cert al prevenirii conceptiei prin anticonceptionale este coagularea sangelui, fenomen provocat de dezechilibrul hormonal indus de pilulele contraceptive. Cheagurile formate in vasele sanguine cresc riscul de stop cardiac la nivelul inimii, precum si de atac cerebral, la nivelul creierului.

Studiile arata ca femeile care folosesc anticonceptionale sunt de 2,5 ori mai predispuse coagularii sangelui decat cele care se protejeaza pe alte cai. Nu putine sunt cazurile de deces prematur la femei (in special dupa varsta de 35 de ani), care au la baza asocierea pilulelor contraceptive cu viciul fumatului!

2. Riscul crescut de cancer cervical, hepatic si mamar

Alte studii de specialitate sugereaza ca administrarea curenta a contraceptivelor orale conduce la un risc crescut de cancer cervical si mamar, mai ales in randul femeilor foarte tinere (cele active sexual cu mai multi parteneri, expuse contactarii virusului HPV). De asemenea, creste si predispozitia catre dezvoltarea de tumori benigne la nivelul ficatului.

3. Migrenele

Femeile care folosesc anticonceptionale si sufera efectul secundar al coagularii sangelui pot dezvolta migrene, din pricina fluxului insuficient de oxigen care ajunge la creier. Simptomele migrenelor sunt dureri intense in ambele parti ale capului, ca si cum ar fi strans intr-o menghina.

4. Infectiile micotice

Un alt pericol asociat cu administrarea pilulelor contraceptive este predispozitia catre infectii micotice, in special candida. Anticonceptionalele distrug microflora bacteriana benefica a intestinelor, iar tu devii susceptibila dezvoltarii infectiilor diverse si slabirii sistemului imunitar.

5. Densitatea osoasa scazuta

In luna iulie a anului trecut, un grup de cercetatori canadieni au constatat o influenta majora a contraceptivelor orale asupra scaderii densitatii osoase. Efectele in acest sens pot varia in functie de varsta femeii, respectiv doza hormonala folosita constant si pot sa apara dupa aproximativ 2 ani de administrare.

6. Infertilitatea

Infertilitatea cauzata de anticonceptionale ramane subiectul controverselor in lumea medicala. Chiar daca nu s-a dat inca un verdict final in acest sens, contraceptivele orale influenteaza cel putin indirect capacitatea de conceptie.

In afara de faptul ca o femeie este nevoita sa intrerupa tratamentul cu o jumatate de an inainte de a spera sa ramana insarcinata, ea poate sa fi dezvoltat endometrioza din pricina pilulelor (tesutul uterului se dezvolta in exterior). In plus, lipsa protectiei impotriva bolilor cu transmitere sexuala (clamydia, gonoree) poate declansa sindromul inflamator pelvin (cauzator de infertilitate).Autor: Adelina Dobrin

Recomandari