Aspartamul - un pericol pentru sanatate?

Aspartamul - un pericol pentru sanatate?
  calendar_month        
Dupa polemica din jurul bisfenolului A, i-a venit si randul aspartamului!

Doua studii recente evidentiaza nocivitatea aspartamului, corelandu-l cu riscul de nastere prematura, cancer la ficat si cancer pulmonar.


Nocivitatea aspartamului - doua studii noi relanseaza dezbaterea

Aspartamul este un indulcitor artificial utilizat mai ales de femei in cadrul regimurilor de slabit (introdus in guma de mestecat si alimentele light), insa el este prezent si in compozitia unor medicamente.

Doua studii prezentate simultan relanseaza dezbaterile asupra nocivitatii acestui indulcitor, pana acum tolerat si considerat nepericulos deoarece era o molecula noua, insuficient studiata.

Primul studiu arata ca prin consumul de aspartam creste riscul de nastere prematura si cancer de ficat si plamani. Studiul danez a fost realizat pe un esantion de peste 59 000 femei. Cercetatorii au scos in evidenta pericolele asociate cu consumul de sucuri carbogazoase indulcite cu edulcoranti.

Studiul arata ca femeile care au consumat acest tip de bauturi racoritoare au avut, in medie, 38% risc suplimentar de a naste un copil prematur (27% cu un suc pe zi, 35% cu 2-3 sucuri consumate si 78% cu un consum de mai mult de 4 bauturi racoritoare pe zi).

Realizat de cercetatorii italieni, al doilea studiu releva faptul ca consumul de aspartam creste riscul de cancer la ficat si cancer pulmonar pe termen lung. Studiul, efectuat pe soareci si sobolani confirma rezultatele a doua studii anterioare. Indulcitorul a marit riscul de cancer la ficat si cancer pulmonar la 240 de soareci de sex masculin (dar nu si la femele).

Oare trebuie sa asteptam ca rezultatele sa se verifice si in cazul barbatilor?

Aspartamul - e cazul sa te ingrijorezi?

Cele doua studii recente suscita numeroase reactii de ingrijorare. Ar trebui sa se interzica oare bauturile light, gumele de mestecat fara zahar si iaurturile indulcite artificial? Toate contin aspartam!

In prezent, doza zilnica admisibila este de 40 mg/ kg corp/ zi - va fi ea modificata in viitor? Numeroase intrebari raman inca fara raspuns, asa ca vom mai auzi despre aspartam...

Autor: Nuage

Recomandari