Aspirina protejeaza de cancer

Aspirina protejeaza de cancer
  calendar_month        
75 mg de aspirina luata zilnic reduce cu 20% mortalitatea prin cancer, potrivit unui studiu britanic.

La mai mult de 100 ani de la comercializarea sa, aspirina continua sa ne uimeasca prin binefacerile sale. Ultima descoperire: un efect preventiv cvasi-universal fata de cancere, mai ales atunci cand este luata in doza mica timp de ani de zile.

Pana la aceasta ultima descoperire, se mai stia ca aspirina este utila contra cancerului colorectal.

Insa acum cateva saptamani, o echipa de cercetatori britanici condusi de Prof. Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, a stabilit ca un consum minim de aspirina (75 mg pe zi) pe termen lung reduce cu 24% riscul de cancer colorectal si cu o treime mortalitatea la persoanele care sunt deja afectata de aceasta boala.

Aceeasi echipa publica de curand in revista britanica The Lancet noi date potrivit carora acidul acetilsalicilic (aspirina) actioneaza si asupra altor tumori maligne, reducand cu pana la 20% mortalitatea si in cazul acestora.

Pentru a studia relatiile intime dintre tratamentul cu aspirina si cancer, Peter Rothwell si colegii sai s-au bazat pe marile studii care compara aspirina cu un placebo sau cu un alt produs - antiagregant sau anticoagulant - in preventia bolilor cardiovasculare. Aspirina este unul din tratamentele de fond clasice pentru fluidizarea sangelui la indivizii cu risc mare de accidente cardiace.

In total au fost reanalizate sapte studii, in care au fost urmariti 25 570 pacienti. Printre acestia, 674 decedasera de cancer. Global, mortalitatea prin tumora maligna s-a redus cu 21% in cursul studiilor. Beneficiile erau si mai mari in cazul studiilor care depaseau 5 ani, cu o reducere de 54% in cazul tumorilor gastro-intestinale.

Efectele aspirinei apar deci in aproximativ 5 ani in cazul cancerelor de esofag, pancreas, creier si plaman, dupa 10 ani in cazul cancerelor de colon si stomac si dupa 15 ani pentru cancerul de prostata.

In studiile foarte lungi, beneficiile s-au mentinut timp de 20 ani, insa aspirina are si ea efecte limitate asupra unor cancere, in special asupra adenocarcinoamelor.

Astfel, aspirina isi dovedeste rolul important in preventia cancerelor, fiind cu un factor cu totul nou, deoarece pana acum se luau in considerare doar retinerea de la fumat, baut etc. Insa in domeniul medical nu exista ceva care sa aiba rol preventiv anticancer.

In privinta cancerelor feminine, in special a cancerului la san, inca nu se cunoaste efectul aspirinei, de aceea sunt necesare studii suplimentare.

Autor: Nuage

Recomandari