Bauturile energizante - sunt sanatoase?

Bauturile energizante - sunt sanatoase?
  calendar_month        
In ultimii ani se constata o crestere a consumului de bauturi energizante care contin cafeina, lucru care pune in discutie efectul lor asupra sanatatii. Ce spun oamenii de stiinta despre bauturile energizante?

Ce sunt de fapt bauturile energizante?

Ele sunt bauturi care maresc vitalitatea si imbunatatesc performantele fizice. Unele bauturi energizante sunt create special pentru atletii de elita, insa majoritatea sunt produse si comercializate pe scara larga.

Care sunt ingredientele principale ale bauturilor energizante?

Taurina
Este un aminoacid prezent in mod natural in corp. Aminoacizii cladesc proteinele si detoxifica organismul. In vremuri de stres si hiperactivitate fizica, corpul pierde cantitati mici de taurina. Unii oameni folosesc bauturile energizante in acest scop, de a-si reface deci rezervele de taurina.

Glucuronolactona
Glucuronolactona este un metabolit si carbohidrat natural al corpului, format la descompunerea glucozei. Are rol detoxifiant si energizant.

Cafeina
Cafeina este un stimulant care actioneaza asupra sistemului nervos central, grabind ajungerea mesajelor de la si catre creier, astfel incat persoana sa se simta mai activa si mai constienta. Continutul de cafeina al unor bauturi energizante: Red Bull 80 mg, Coca-Cola 48.75 mg, Cola Dietetica 48 mg, Pepsi 40 mg, Pepsi Light 44 mg, Pepsi Max 44 mg.

Care sunt efectele bauturilor energizante asupra sanatatii?

Se stiu inca putine lucruri despre impactul lor asupra sanatatii. Producatorii lor spun ca maresc rezistenta fizica, scad timpul de reactie, imbunatatesc vigilenta si concentrarea, stimuleaza metabolismul, dau vitalitate si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Bauturile sunt comercializate pe scara larga, au ambalaje amuzante si colorate, astfel ca multi copii si tineri le prefera. Si totusi, dovezile spun ca ar trebui mai multa prudenta.

Cafeina, taurina si glucuronolactona se gasesc in mod natural in corp, dar dozele mari in care se gasesc in aceste bauturi sunt motive de ingrijorare. Oamenii de stiinta avertizeaza: cafeina afecteaza creierul in dezvoltare si scade rezistenta sistemului imunitar.

Cine ar trebui sa evite bauturile energizante?

Copiii: cercetarile arata ca tinerii si copiii care consuma bauturi energizante au probleme de somn, fac pipi in pat, sunt iritabili si sufera de anxietate.

Daca nu esti convinsa de pericolul pe care il reprezinta aceste bauturi pentru sanatatea copilului tau, raspunde sincer la urmatoarele intrebari:
- Ti-ai lasa de bunavoie copilul sa bea o cana de cafea tare? Majoritatea bauturilor energizante contin aceeasi cantitate de cafeina ca cea dintr-o cafea tare, si aproape de doua ori mai multa cafeina decat cea dintr-o Cola.
- Unele bauturi energizante, precum Red Bull, contin cantitati mari de zahar (echivalente cu 5 lingurite la 250 ml produs).
- Bauturile energizante au o valoare nutritionala extrem de scazuta (sau chiar zero). N-ar fi mai bine sa-ti indemni copilul sa manance un fruct plin de vitamine?


Femeile insarcinate: cantitatea mare de cofeina mareste riscul de avort spontan, travaliu dificil si greutatea scazuta la nastere.

Oamenii care beau alcool: efectele combinatiei bauturilor energizante cu alcoolul nu sunt inca elucidate pe deplin, insa s-au inregistrat cazuri de tineri care au decedat din cauza acestor "cocteiluri".Sportivii: spre deosebire de bauturile de genul Gatorade care refac balanta de minerale si apa pierdute in timpul sportului, bauturile energizante care contin cafeina provoaca deshidratare, iar combinatia dintre deshidratare si activitate fizica este periculoasa.

Bolnavii de inima

Cei cu sensibilitate la cafeina.

Producatorii avertizeaza sa nu se depaseasca un consum zilnic de 2-5 cani.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

IUBIREA
  • person

    ""invata sa-ti scrii durerile pe nisip si bucuriile pe stanca""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right