Boala Alzheimer - istoric

history_edu redactia ele.ro calendar_month 07 Dec 2010, 10:37
La 25 noiembrie 1901, psihiatrul german Alois Alzheimer examineaza pentru prima data o pacienta, Auguste D., in varsta de 51 de ani, internata in "Spitalul pentru Bolnavi psihici si Epileptici" din Frankfurt pentru tulburari cognitive progresive, halucinatii, idei delirante si degradare a personalitatii sociale.
Alzheimer noteaza la inceput un diagnostic vag: "Boala a uitarii" (Krankheit des Vergessens).
Evolutia bolii este urmarita timp de cinci ani si, dupa moartea pacientei in urma unei infectii, creierul obtinut in urma autopsiei este examinat in amanunt de Alzheimer, descoperind modificari caracteristice bolii, necunoscute pana atunci.
Istoricul bolii in Romania:
Recunoasterea oficiala a bolii, odata cu infiintarea in 1992 a Societatii Romane Alzheimer la Bucuresti
Pana atunci erau utilizati termeni ca "sindrom psiho-organic deteriorativ" sau "dementa senila"
In 1998 prin filiala din Timisoara Societatea Romana Alzheimer infiinteaza Centrul de Zi pentru pacientii suferind de boala Alzheimer
In 2001 se infiinteaza in cadrul Institutului National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" prima "Unitate Alzheimer" din Romania ce fiinteaza pana in 2003
Apar sectii de specific in cadrul spitalelor "Prof. Al. Obregia" si "Elias"
In 2008 se infiinteaza Centrul Oxxygene - prima unitate privata cu paturi, dedicata exclusiv pacientilor cu dementa
Statistica bolii:
Peste 50% dintre demente sunt catalogate ca dementa Alzheimer
Din 10 pacienti cu dementa, 2 sunt diagnosticati, si doar unul tratat
Prevalenta este de 1% din populatie si de aproximativ 5% din populatia de peste 65 de ani
Dintre persoanele ce depasesc 85 de ani 30% au o forma de dementa
Despre dementa Alzheimer
Dementa este un sindrom caracterizat prin deteriorari ale functiilor intelectuale (abilitati cognitive si emotionale) suficient de severe pentru a interfera cu activitatea zilnica si calitatea vietii, aparute la un pacient in stare de deplina constienta.
Dementa de tip Alzheimer (cel mai frecvent tip de dementa - 60%) este o afectiune degenerativa cu evolutie progresiva de maxim 6-8 ani din momentul diagnosticarii. De obicei diagnosticarea se face in stadiul mediu/ sever sau sever de boala cand prognosticul de supravietuire este de 1-2 ani.
Se estimeaza ca 2-5% dintre persoanele peste 65 ani si peste 25% dintre persoanele peste 85 de ani sunt afectate de boala.
In Romania, datele detinute de Societatea Romana Alzheimer evidentiaza ca peste 150.000 de persoane sufera de aceasta maladie si peste 200.000 sufera de dementa Alzheimer si alte forme de dementa, insa avand in vedere ca o mare parte a bolnavilor nu sunt inca diagnosticati, se estimeaza ca numarul total al bolnaviloe de Alzheimer ar putea ajunge la 350.000
Din 10 pacienti doar 2 sunt diagnosticati si doar unul primeste tratament adecvat.
Din pacate, boala nu este recunoscuta de medici decat cand raul s-a produs, in stadiile mediu, mediu/sever si sever cand tratamentele sunt mai degraba paleative decat curative.
In Statele Unite aproximativ 100 de miliarde de dolari se cheltuie anual pentru ingrijirea pacientilor cu dementa. In Romania medicatia specifica este gratuita doar in stadiul usor si mediu, in stadiul sever de boala familia nu mai primeste acest suport. Statul acorda doar un ajutor de handicap de aproximativ 100 euro/luna.
Asociatia "Gerontologica" si "Oxxygene Alzheimer Center" din Bucuresti au luat parte la lansarea unui Program National de Educatie si Diagnosticare Precoce a Dementelor sub egida "NU UITA!" al carui prim eveniment va avea loc la Constanta in zilele de 19 si 20 noiembrie 2010.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Leadership - ce se afla in spatele unui cuvant la moda?
- person
"...impreuna putem realiza lucruri marete..."