Bronsita

history_edu redactia ele.ro calendar_month 04 Dec 2008, 10:14
Bronsita este prin excelenta boala iernii, manifestandu-se prin tuse puternica si febra. Ea dispare adesea de la sine, dar poate si sa dea nastere la complicatii, mai ales in randul fumatorilor.
Ce este bronsita?
Bronsita se manifesta prin inflamarea si iritarea bronhiilor, canalele care conduc aerul din trahee pana in plamani. Bronsita apare adesea dupa o gripa sau o raceala. Aceasta este una din afectiunile pulmonare cele mai curente.
Care sunt simptomele bronsitei?
Semnul cel mai caracteristic al bronsitei este tusea. Ea este uscata in primele zile, evoluand spre o tuse mai grasa, cu mucozitati. Ea este adesea insotita de febra, de obicei situata in jurul valorii de 39 o C. Bolnavul simte o stare de rau generalizat si dureri in plamani.
Cauze si factori de risc
Bronsita acuta poate avea fie origine virala, fie bacteriana. Ea poate urma unei infectii a cailor aeriene superioare care, apoi, sa "cada pe bronhii".
Fumatorii sunt mult mai predispusi la riscul de a face bronsite, la fel ca si persoanele expuse la poluare. Un habitat umed si insalubru poate favoriza dezvoltarea bronsitei.
Cum se transmite bronsita?
Bronsita este contagioasa, ea se ia fie direct, daca stam aproape de o persoana infectata care vorbeste, fie indirect, daca manipulam obiecte infestate cu virusi si bacterii.
Se poate preveni aceasta boala?
Regulile de baza ale igienei personale permit reducerea riscului de a ne pricopsi cu o bronsita: spalatul pe maini inainte si dupa masa si dupa ce am mers la toaleta, evitarea ducerii mainilor la nivelul fetei si evitarea locurilor aglomerate, renuntarea la fumat.
Care este evolutia bronsitei?
In marea majoritate a cazurilor, bronsita se vindeca singura in mai putin de doua saptamani. Bronsita se poate totusi croniciza, mai les la fumatori. Pneumonia si pleurezia sunt complicatii exceptionale.
Tratament
In absenta complicatiilor, doar simptomele bronsitei sunt tratate cu: antitusive, paracetamol etc. Daca este vorba de o infectie bacteriana, medicul va prescrie eventual si antibiotice, daca se teme de suprainfectare. Pentru o vindecare completa, bolnavul trebuie sa stea la cald si sa bea cat mai multa apa.
Alte articole despre