Caderea parului: ce boli grave poate ascunde

Caderea parului: ce boli grave poate ascunde
  calendar_month        
Caderea parului este o problema care produce un disconfort ridicat, in special in cazul femeilor, data fiind componenta sa estetica. Daca pierderea a circa 100 de fire de par in fiecare zi este fireasca, o cantitate mai mare de atat poate indica prezenta unor boli periculoase.

Care sunt cateva dintre bolile grave pe care le poate ascunde caderea parului , descopera in continuare.



1. Hipo si hipertiroidismul

Milioane de femei din lumea intreaga sufera de afectiuni ale glandei tiroide. Acestea se manifesta prin producerea unei cantitati prea mici de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) sau a uneia prea mari (hipertiroidism). In ambele cazuri au loc dereglari la nivelul organsimului, fiind influentat metabolismul, dar si dezvoltarea unghiilor si a parului, printre altele.

In cazul hipotiroidismului, simptomele includ cresterea in greutate, oboseala si depresia, cat si fragilizarea parului si a unghiilor. Hipertiroidismul determina scaderi inexplicabile in greutate, iritabilitate, palpitaii, dar si caderea parului, din cauza accelerarii metabolismului.

Un consult medical si analize de specilitate vor putea identifica prezenta problemelor glandei tiroide, urmate de prescrierea unui tratament medicamentos care sa aduca hormonii la un nivel optim.

2. Lupus

O alta boala care s-ar putea afla in spatele caderii inexplicabile a parului este lupus. Aceasta este o boala cronica autoimuna, care determina sistemul imunitar al corpului sa atace tesuturile sanatoase. In general, femeile sunt mai predispuse riscului de a dezvolta lupus in anii fertili (intre circa 20 si 45 de ani).

Nu se cunosc cauzele exacte care determina aparitia sa, insa printre efectele negative ale acestei boli se poate numara si caderea parului. Severitatea variaza de la caderi minore la spalare si pieptanare pana la pierderea unei cantitati apreciabile de fire de par, ce duce la alopecie partiala sau chiar totala.

O alta boala autoimuna care poate determina caderea parului este diabetul zaharat.

3. Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic poate duce, la randul sau, la caderea parului. Afectiunea este cauzata de un dezechilibru hormonal care determina producerea de hormoni masculini in exces. Sindromul ovarului polichistic poate duce la infertilitate.

Printre simptomele sale se numara aparitia parului facial, menstruatii neregulate, acnee si dezvoltarea de chisturi la nivelul ovarelor. Totodata, daca parul incepe sa se dezvolte in exces in diferite parti ale corpului, femeile pot constata ca podoaba lor capilara are de suferit.

Sindromul ovarului polichistic poate fi tratat, printre altele, cu pastile anticonceptionale, prescrise de medicul specialist.

4. Infectiile

Diferitele tipuri de infectii pot duce la pierderea parului. Astfel, infectiile care provoaca febra, infectiile fungice ale pielii, infectiile bacteriene pot cauza alopecie. In urma tratarii infectiei, ciclurile de dezvoltare ale parului sunt reluate.

5. Anemia feripriva

Femeile cu menstruatii abundente, care nu consuma alimente bogate in fier, sunt predispuse aparitiei anemiei feriprive. Afectiunea duce la oboseala extrema, slabiciune, dureri de cap si chiar caderea parului. Anemia poate fi corectata prin suplimente recomandate de medic si printr-o alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca pestele, carnea rosie si legumele cu frunze verzi.



Foto: hairlossmedicine.org

Autor: D.S.

Recomandari