Calculi biliari: semne care nu insala! (I)

Calculi biliari: semne care nu insala! (I)
  calendar_month        
Litiaza biliara este o afectiune des intalnita, cu simptome inselatoare pentru un necunoscator. Esti in pericol?

Categoriile de risc

Calculii biliari pot aparea la oricine si la orice varsta. Totusi, persoanele supraponderale, femeile si batranii sunt cei mai afectati.

Dureri bruste la nivelul stomacului

In majoritatea cazurilor, durerea provocata de calculii biliari se declanseaza la nivelul epigastrului, adica in stomac (partea superioara a abdomenului, cuprinsa intre stern si buric), si nu in dreapta abdomenului, cum cred oamenii in general. Aceasta localizare a durerii se poate confunda cu infarctul sau cu ulcerul de stomac. Mergi la un consult de urgenta!

Dureri sub diafragma

In caz de litiaza sau calculi biliari, se poate simti o durere intensa, chiar insuportabila, situata in dreapta a abdomenului, sub diafragma. Durerea radiaza spre umarul drept si taie respiratia. In acest caz, mergi la medic imediat!

Durerea constanta

Multa vreme numita "colica hepatica", criza de calculi biliari nu are nimic de-a face cu durerile tipice gastroenteritei, in puseuri. In realitate, durerea este constanta, iar criza dureaza in jur de 2 ore. Se recomanda ca deindata ce se simte durere, sa se contracareze cu analgezice puternice, antispasmodice, chiar morfina.

Fara simptome, in 80% din cazuri

Calculii biliari sunt ingramadiri de cristale constituite cel mai adesea din colesterol. Ei se formeaza in bila si risca sa obstrueze caile biliare. Insa, in majoritatea timpului, sunt inofensivi, iar durerile sunt foarte rare. In 80% din cazuri, nu se manifesta niciun simptom. Prezenta calculilor fara dureri si complicatii nu necesita interventie chirurgicala.

Afla in partea a II-a a articolului care sunt complicatiile litiazei biliare si ce presupune interventia chirurgicala!

Recomandari