Calculi biliari: semne care nu insala! (II)

Calculi biliari: semne care nu insala! (II)
  calendar_month        
Litiaza biliara este o afectiune des intalnita, cu simptome inselatoare pentru un necunoscator. Esti in pericol?

Atentie la complicatii!

Principalul motiv de consult in caz de calculi biliari este tratarea durerii intense pe care acestia o provoaca. Dar, atentie, trebuie sa consulti medicul de urgenta si daca apar urmatoarele simptome: voma, febra mai mare de 39 o C, ingalbenirea pielii.

Aceste somplicatii apar atunci cand un calcul obstrueaza canalul ce leaga vezica biliara de intestin (coledoc), formandu-se o infectie ce poate conduce la septicemie. In acest caz, se vorbeste despre angiocolita.

Cand te operezi?

Atunci cand te doare. Cand calculii provoaca dureri de bila, se face o colecistectomie, adica se excizeaza bila. Operatia de celioscopie se face prin anestezie generala si necesita cateva zile de spitalizare. Nicio grija, se traieste foarte bine fara vezica biliara!

In caz de complicatii biliare (angiocolita, colecistita).

Ce analize trebuie sa faci in caz de litiaza biliara?

Examenul indispensabil in caz de litiaza biliara (calculi) este ecografia vezicii biliare, pe nemancate, ce permite verificarea starii acesteia si existenta unor complicatii: colecistita, hidrocolecistita.

Acest examen este completat cu analize de sange pentru dozarea enzimelor hepatice (transaminaze) si lipazelor (enzime pancreatice).

Endoscopia in caz de complicatii

In caz de angiocolita (inflamarea canalelor biliare din ficat) se programeaza o endoscopie. Cu ajutorul unei tevi prevazute cu o camera video si cu insturmente minuscule, se intra in coledoc, iar medicul incizeaza sfincterul, permitandu-i bilei sa curga. Operatia este practicata sub anestezie.

Citeste aici partea I a articolului!

Recomandari