Campania `Respira ADANC si gandeste-te BINE!`

Campania `Respira ADANC si gandeste-te BINE!`
  calendar_month        
Campania "Respira ADANC si gandeste-te BINE!", campanie dedicata informarii, educarii si preventiei cancerului pulmonar, a avut un impact deosebit asupra persoanelor din Romania, ceea ce a dus la epuizarea, intr-un timp foarte scurt, in numai 10 zile, a radiografiilor oferite gratuit de catre Euromedic Romania.

Numarul radiografiilor gratuite a fost de 600, cate 150 pentru fiecare centru din orasele: Arad, Bucuresti, Constanta si Petrosani.

Pentru a veni in sprijinul persoanelor interesate, organizatorii au decis, ca in cadrul campaniei, sa ofere acestora posibilitatea sa-si faca o radiografie pulmonara la mai putin de jumatate din pretul initial - adica de la un cost de 75 RON, cei interesati vor plati doar 30 RON. Aceasta oferta este valabila pana la sfarsitul lunii noiembrie.

"Suntem foarte bucurosi ca in campania "Respira ADANC si gandeste-te BINE!", persoanele din Romania au reactionat pozitiv, astfel incat numarul de 600 de radiografii oferite gratuit s-a epuizat cu mult timp inainte de finalizarea campaniei.

Desi nu mai sunt disponibile radiografii gratuite, Euromedic Romania va fi in continuare alaturi de persoanele care doresc sa faca aceasta investigatie, oferindu-le acestora o reducere de 60%, pretul final ajungand la 30 RON, reducerea fiind valabila pana la sfarsitul lunii noiembrie.", a declarat Dr. Anca Petca, Presedinte Euromedic Romania.

"Prin mesajul campaniei noastre "Respira ADANC si gandeste-te BINE!" am reusit sa atragem atentia tuturor persoanelor in ceea ce priveste cancerul pulmonar, sa ii resposabilizam, dar si sa ii informam si sa ii ajutam la prevenirea aceastei afectiuni.

Rezultatele campaniei de lupta impotriva cancerului pulmonar, pana in acest moment, arata ca oamenii au inteles foarte bine importanta unui control periodic - care, facut la timp, de cele mai multe ori le poate salva viata.

Toate aceste actiuni pe care le facem sunt pentru a elimina din mentalul colectiv "cancerul" ca o sentinta irevocabila la moarte", a precizat Dr. Iustina Fusu, medic specialist radioterapie, Vicepresedinte al Ligii Romane de Cancer.

Dr. Dana Stanculeanu, medic primar oncolog Instititul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu", Bucuresti: "Peste tot in lume, cancerul reprezinta o problema majora pentru sanatatea publica. In Romania, aceasta este a doua cauza de deces, dupa bolile cardiovasculare.

Spre deosebire de tarile dezvoltate unde diagnosticul de cancer se face in fazele incipiente, in Romania se face in stadii avansate. Frecventa cazurilor de cancer a crescut la toate categoriile de varsta. Din fericire, numeroase forme de cancer pot fi tratate cu succes daca sunt depistate cat mai devreme".

Cancerul pulmonar reprezinta una din principalele cauze de mortalitate datorata neoplaziilor, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Prevalenta lui este depasita doar de cancerul de prostata si de cancerul mamar, insa mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este inca surclasata de nici o alta malignitate.

De exemplu, in Statele Unite, in anul 2004 erau prognozate 160.440 de decese prin cancer pulmonar, comparativ cu 127.210 decese prognozate prin cancerul colorectal, de san si de prostata, combinate.

Datorita descoperirii tardive, deseori in stadii depasite din punct de vedere terapeutic, doar 14% din pacientii diagnosticati ajung sa supravietuiasca o perioada de timp mai indelungata (5 ani). Se estimeaza ca peste 1.3 milioane de persoane mor anual, in intreaga lume datorita cancerului pulmonar.Principalul factor etiologic implicat in aparitia bolii este fumatul. Incidenta de aparitie a cancerului pulmonar depinde foarte mult de momentul in care individul se apuca de fumat, numarul de ani dedicati fumatului, numarul de tigari sau de perioada in care este expus unor alti factori de risc.

Probablitatea de aparitie a cancerului pulmonar este relativ redusa pana la varsta de 39 de ani (pentru ambele sexe), insa apoi incepe sa creasca pe masura ce individul inainteaza in varsta. Maximul incidentei este in jurul a 70 de ani.

Cancerul pulmonar este o afectiune ce se caracterizeaza, ca si alte neoplazii, prin cresterea necontrolata a celulelor in interiorul plamanilor.

Aceste celule formeaza in final o masa tumorala care se diferentiaza de parenchimul sanatos inconjurator. Astfel de tumori sunt periculoase prin faptul ca determina un "furt" cronic de oxigen si substante nutritive, spoliind organismul de ele, dar si prin faptul ca exercita o compresie pe structurile sanatoase din jur.

Recomandari