Cancer de colon - simptome
history_edu ele.ro calendar_month 12 Oct 2010, 09:11
Cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvente cancere. Simptomele sale sunt adesea vagi si pot fi confundate cu boli curente. Iata care sunt simptomele care dau de gol cancerul de colon!
Sange in fecale si oboseala
Cancerul de colon se dezvolta pe mucoasa intestinului subtire si se extinde la tesuturile invecinate. Unul dintre semnele de alerta cele mai importante este hemoragia rectala, o hemoragie lenta si constanta a colonului, ce arata agravarea bolii. Uneori, sangele din fecale este greu de reperat sau poate fi provocat de alte lucruri, cum sunt hemoroizii sau ciclul menstrual.
Alte semne: anemia (carenta de fier), descoperita la o analiza de sange, este adesea provocata de sangerarile anale. Ea duce la oboseala persistenta si ten palid.
Tulburari digestive
Atunci cand apar unele simptome, ele seamana cu unele afectiuni curente so pot trece neobservate. Unele dintre ele sunt tulburari digestive: diaree, constipatie sau ambele in alternanta. Daca tulburarile sunt neobisnuite, apar subit si persista in timp, fara cauza aparenta, mai ales la persoanele de peste 50 ani, trebuie mers la un consult. Daca tumora e importanta, poate avea loc o ocluzie intestinala, care se manifesta prin absenta fecalelor, gaze, voma, balonari. Aceasta este o urgenta.
Dureri abdominale
Pot aparea dureri abdominale, provocate de tumora care se mareste si se extinde. Recunoaste semnele: durerile apar subit, devin frecvente, sunt difuze si se pot extinde si in spate, insotite de gaze. Senzatii de flatulenta, greutate, balonari abdominale isi fac aparitia pe neasteptate, insotite chiar de crampe.
Scadere in greutate, lipsa apetitului
Cancerul de colon evolueaza foarte lent. Simptomele nu se manifesta decat tarziu, cand boala este deja grava. Cancerul de colon care s-a extins si a ajuns deja la ficat si in sistemul limfatic provoaca alterarea starii generale, oboseala si lipsa apetitului, care duce la slabire.
Nevoi false
Persoanele atinse de cancer la colon au adesea senzatia ca intestinele lor nu se golesc niciodata complet. Acest lucru provoaca "nevoi false". Nevoia de a defeca este presanta si constanta. Si totusi, cand merg la toaleta, nevoia este prezenta, dar lipsesc materiile fecale.
Esti la risc?
Factorii care predispun la cancer de colon sunt urmatorii:
Polipii: 60-80% din cancere se dezvolta pe aceste tumori benigne cu risc precanceros. Un sfert din polipii mai mari de 1 cm degenereaza dupa 10-20 ani de evolutie.
Varsta: este mai des dupa 50 ani.
Factorul genetic: riscul este de 2 ori mai mare daca unul dintre parinti a avut boala. Unele boli de familie, cum sunt sindromul Lynch si polipoza familiala reprezinta un risc major.
Bolile inflamatorii ale intestinului: rectocolita ulcero-hemoragica sau boala Crohn.
Alimentatia saraca in fibre si bogata in grasimi animale, obezitatea, tabagismul, consumul de alcool.
Cum previi cancerul de colon?
Consuma mai putina carne rosie si grasa, mezeluri, si mai multe fructe si legume.
Slabeste daca e cazul, lasa-te de fumat, limiteaza consumul de alcool, fa sport.
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Azi...
- person
"e loc sub soare pentru toata lumea. mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra."