Cancer la san - mituri false

Cancer la san - mituri false
  calendar_month        
Exista atat de multe zvonuri si controverse in jurul cancerului la san - de ce apare, cum se previne - incat uneori nu mai stim ce sa credem. Doar pentru ca cineva spune ca sutienul favorizeaza cancerul la san nu inseamna ca e adevarat! Separa mitul de realitate!

Mit: Majoritatea cazurilor de cancer la san sunt genetice.

Adevarul e ca doar 5-10% din cazuri sunt cancere genetice, datorate unor gene mutante transmise in familie. Oamenii de stiinta nu stiu ce anume provoaca de fapt cancerul la san, dar banuiesc ca este o combinatie intre stilul de viata si factorii genetici.

Mit: Femeile cu sanii mici au un risc mai mic de cancer.

Marimea sutienului nu conteaza cand e vorba de cancer. Toate cancerele la san se dezvolta in celulele care produc laptele si il duc catre sfarc, iar acestea sunt in numar la fel de mare pentru orice femeie, indiferent de marimea sanilor ei.

Mit: Cancerul la san apare ca o umflatura.

Aproximativ 10% dintre femeile diagnosticate cu caner la san nu au umflaturi sau noduli, nu simt durere si nu au alte probleme cu sanii. Dintre nodulii detectati, 80-85% sunt benigni. Mergi la doctor daca observi cea mai mica schimbare la san.

Mit: Mamografiile previn sau reduc riscul de cancer.

Mamografiile nu previn si nu reduc riscul de cancer, ele doar detecteaza cancerul la san existent, reducand riscul de mortalitate cu 16%. Majoritatea cancerelor la san sunt prezente cu 6-8 ani inainte sa apara in mamografii, iar 20% dintre tumori trec nedetectate. De aceea e important sa-ti faci o mamografie in fiecare an dupa varsta de 40 ani.

Mit: Pilulele contraceptive favorizeaza aparitia cancerului la san

Medicii nu sunt convinsi de acest lucru deoarece dovezile nu sunt destul de concludente. Unele studii din anii `90 au aratat un risc usor crescut de cancer la san din cauza folosirii contraceptivelor, insa pilulele s-au schimbat mult de atunci, dozele hormonale fiind mult mai mici.
Mit: Deodorantele si antiperspirantele favorizeaza cancerul.

Nu scapi de cancer daca renunti la aceste produse de toaleta. Zvonurile cum ca aluminiul sau parabenii din antiperspirante ar duce la cancer de san nu au fost dovedite niciodata.

Mit: Purtarea sutienului favorizeaza cancerul la san.

Nu exista nicio baza stiintifica care sa sustina teoria sutienelor care favorizeaza cancerul la san. Acest mit a aparut dupa ce o carte intitulata "Dressed to kill" a sugerat ca sutienele obstructioneaza lichidul limfatic plin cu toxine sa se scurga din sani. Aceasta era pur si simplu o speculatie, fara adevar stiintific. De atunci, toate studiile au contrazis acest mit. In randul femeilor care nu poarta sutien se observa totusi o rata mai mica de cancer, insa nu din aceasta cauza, ci mai degraba pentru ca acestea sunt slabe, iar obezitatea este un factor de risc in aparitia cancerului mamar.

Mit: Cancerul la san se poate preveni.

Desi se stie ca lipsa activitatii fizice si obezitatea sunt factori de risc pentru cancer, nu se cunosc multe despre cauzele aparitiei acestuia, astfel incat sa poata fi prevenit. Exista o mare diferenta intre lucrurile care sunt asociate cu un risc crescut de cancer si adevaratele cauze.

Autor: Nuage

Recomandari