Cancer la san: progres si regres

Cancer la san: progres si regres
  calendar_month        
Lupta contra cancerului la san, al doilea cancer ca frecventa in lume dupa cel pulmonar si numarul unu pentru femei, continua sa progreseze, dar cunoaste si cateva puncte de regres.

Progres in cancerul la san

Progresul cel mai mare inregistrat in ultima vreme priveste prelungirea duratei de viata a femeilor diagnosticate cu forma de cancer la san avansat. Pana acum cativa ani, aceste cazuri erau fara speranta, caci nu mai existau optiuni de tratament odata ce erau epuizate optiunile standard de tratament.

Acum s-a descoperit o substanta derivata dintr-un burete marin, ce permite prelungirea vietii bolnavilor in ultimul stadiu de boala. Acest compus sintetic, numit Eribulin Mesylate, imita substanta care se gaseste natural in bureti si impiedica diviziunea celulara, conducand la autodistrugerea celulelor canceroase.

Potrivit rezultatelor unui studiu, jumatate din cele 762 participante tratate cu Eribulin au avut o rata de supravietuire cu 20% mai mare decat cele care au fost supuse chimioterapiei standard.

Rezultatele sunt promitatoare, caci pana in acest moment nu exista niciun tratament pentru pacientele bolnave d ecancer la san in stadiu avansat sau pentru cele care epuizasera terapiile cunoscute.

Laboratorul japonez care a dezvoltat Eribulin a depus deja cererea pentru autorizatia de punere pe piata din SUA, Japonia si Europa. Grupul mizeaza pe retete de ordinul a un miliard de dolari pe an.

Un studiu clinic prezentat de curand aduce si el o veste incurajatoare. Este vorba de o tehnica de radioterapie preoperatorie, cu actiune tintita asupra sanului.

Acest studiu clinic international, ce a durat 10 ani, se numeste TARGIT, si a demonstrat eficacitatea iradierii partiale a sanului. Sedintele de radiologie de 3-6 saptamani pot fi de-acum inlocuite cu un singur tratament de 30 minute.

Regres

In 2008 s-au inregistrat 1.38 milioane cazuri noi de cancer la san la nivel mondial, iar aproximativ o jumatate de milion de femei au murit din cauza lui.

Se estimeaza ca 50% din femeile diagnosticate vor dezvolta o tumora recurenta sau metastazica in urmatorii 15 ani dupa prima diagnosticare.

Doar 1 femeie din 5 cu cancer la san sub forma de metastaze supravietuieste mai mult de 5 ani.

Printre studiile care au dezamagit lumea medicala in ultima vreme s-a numarat si acela care dezvaluie ca extirparea ganglionilor limfatici de la subrat - o procedura standard - nu mareste durata de viata a femeilor afectate de cancer la san.

Un alt studiu observational, efectuat pe mai mult de 5 500 femei, a dezvaluit inutilitatea testelor ce vizeaza identificarea micro-metastazelor in ganglionii santinela si in maduva osoasa, ce prezic evolutia unui cancer de san precoce.

Un studiu comparativ a revelat ca peste 12% din femeile al caror cancer la san a dat metastaze in ficat dezvolta modificari ale caracteristicilor biologice ale tumorii initiale, lucru care necesita modificarea tratamentului.

Recomandari