Cancerul de ovar: o evolutie silentioasa

Cancerul de ovar: o evolutie silentioasa
  calendar_month        
Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi bine tratat. Din pacate, de cele mai multe ori este descoperit intr-un stadiu avansat.

Ovarele, care sunt organele reproducatoare ale femeii, se situeaza in partea inferioara a abdomenului. Ele pot fi la originea unui cancer ale carui simptome apar in general tarziu. Datorita pozitiei lor, atunci cand apare o problema, ea trece adesea neobservata.

La ce varsta?

Riscul creste dupa varsta de 45-50 de ani. Mai rar, exista si forme genetice care pot aparea la o varsta mai mica.

SimptomeOboseala, umflarea abdomenului, urinari frecvente, dureri pelviene, senzatie de greutate, perturbarea tranzitului, atatea neplaceri ce pot parea adesea nesemnificative.

Acestea sunt simptome destul de frecvente la femei si trec nebagate in seama. Insa coexistenta multiplelor simptome persistente mai mult de o luna, care au tendinta de a se intensifica, este probabil elementul cel mai predictiv al bolii ce trebuie sa indemne femeia sa mearga la un consult.

Obtine diagnosticul cat mai repede posibil!

Acesta iti va permite sa-ti maresti considerabil sansele de vindecare. Astfel, se recomanda sa mergi regulat la consultatia ginecologica, iar la cea mai mica indoiala sa ceri investigatii suplimentare.

Doua examene permit identificarea bolii: ecografia si dozarea in sange a unei substante numite "CA 125", a carei concentratie poate dezvalui prezenta unei tumori.

Aceste examene nu sunt insa sigure 100%. Imaginile unei ecografii pot arata ovare normale in aparenta, dar bolnave in realitate. De asemenea, substanta CA 125 poate atinge o concentratie ingrijoratoare in conditii normale, sau poate sa ramana la concentratie normala in ciuda unui cancer.

In prezent, operatia ramane singurul mod sigur de confirmare a prezentei unei tumori. Ea ramane de asemenea principalul tratament.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Incrustatiile dentare
  • person

    "Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right