Cancerul de piele, o afectiune devastatoare

Cancerul de piele, o afectiune devastatoare
  calendar_month        
Sezonul fustitelor si rochitelor vaporoase se apropie cu pasi repezi si multe dintre noi ne dorim sa avem o piele perfect bronzata si stralucitoare.

Ai grija insa la expunerea exagerata la razele ultraviolete si la alti factori de risc precum bronzarea artificiala.

Inainte de un aspect placut, sanatatea pielii este esentiala.
Ce este cancerul de piele

Cancerul de piele, care se caracterizeaza prin cresterea anormala a celulelor de piele, apare cel mai adesea in urma expunerii excesive la soare. Aceasta forma comuna de cancer poate aparea insa si in zone ale pielii care nu sunt expuse niciodata razelor solare.

Cancerul de piele este de trei tipuri: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos si melanomul, cea mai severa forma de cancer de piele.

Poti reduce riscul de cancer de piele prin evitarea expunerii la radiatiile ultraviolete. De asemenea, este foarte important sa verifici pielea si sa mergi la medic daca observi schimbari anormale.

Simptomele cancerului de piele

Cancerul de piele se dezvolta in principal in zonele de piele expuse la soare, inclusiv pe scalp, fata, buze, urechi, gat, piept, brate si picioare. Se poate insa dezvolta si in zone care nu sunt expuse la soare, precum palme, pielea dintre degete sau de sub unghii sau in zona genitala. Cancerul de piele afecteaza toate tipurile de piele.

Printre simptomele cancerului de piele se numara: pete maro de dimensiuni mari, cu nervuri negre, localizate oriunde pe corp alunite localizate oriunde pe corp, care isi schimba culoarea, dimensiunea sau care sangereaza leziuni mici cu o margine neregulata de culoare rosie, alba sau albastruie umflaturi netede, ferme, localizate oriunde pe corp leziuni inchise la culoare aflate in zona palmelor, a degetelor de la maini sau la picioare, pe membranele gurii, a nasului, a vaginului sau a anusului.

Cauzele cancerului de piele

Cancerul de piele apare atunci cand celulele pielii sufera anumite mutatii ale ADN-ului. Aceste mutatii cauzeaza dezvoltarea anormala a celulelor si duc la formarea unei mase de celule canceroase.

Principala cauza a cancerului de piele este insa distrugerea cauzata de razele ultraviolete care se gasesc in lumina solara, dar si in aparatele artificiale de bronzat.

Alte cauze ale cancerului de piele sunt si expunerea la substante toxice sau afectiunile care slabesc sistemul imunitar.

Factori de risc

Printre factorii de risc pentru cancerul de piele se numara: pielea deschisa arsurile solare expunerea excesiva la soare alunitele climatele insorite sau situate la altitudini ridicate Leziune precanceroase ale pielii istoric familial de cancer de piele sistem imunitar slabit expunerea la substante toxice varsta inaintata.

Cum sa previi cancerul de piele evita expunerea la soare la mijlocul zilei, intre orele 10 - 16 foloseste creme de protectie solara tot timpul anului poarta haine care sa iti acopere pielea la orele de risc maxim poarta palarii si ochelari de soare evita bronzarea artificiala ai grija la medicamente verifica pielea regulat si mergi la medic atunci cand descoperi schimbari.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari