Cancerul de san se poate depista acum fara radiatii
history_edu ele.ro calendar_month 30 Aug 2011, 08:39
Oamenii de stiinta ne dau o veste cat se poate de buna.
O noua metoda de diagnosticare a cancerului de san este disponibila acum pe piata medicala, mai putin invaziva si mai eficienta decat mamografiile conventionale.
Noul dispozitiv identifica tumorile prezente la nivelul tesutului mamar fara sa utilizeze periculoasele radiatii obisnuite, ci folosind raze cu infrarosu si energie termica.
Care este rata de succes?
Pe un esantion de peste 2500 de femei, noua tehnologie s-a dovedit a fi eficienta in proportie de 92% in a detecta cancerul de san, comparativ cu rata de succes a mamografiei clasice cu raze X de doar 80%.
Rezultatele cercetarii vor fi publicate curand in principalul jurnal medical Radiology si noi incercari la care vor lua parte noi voluntare se vor petrece anul viitor in spitalele mari din Londra, Barcelona si Paris.
Cine a descoperit noua metoda?
Specialistii de la Real Imaging, investitorii israelieni care au sustinut cercetarea, au descoperit ca femeile care sufera de cancer de san emit semnale speciale la suprafata pielii, care sunt detectate de ecograful revolutionar fara ca acesta sa intre in contact cu tesutul sensibil.
Dispozitivul asteapta sa primeasca avizul oficial din partea Uniunii Europene pana la sfarsitul anului, astfel ca din 2012 ar putea fi disponibil si in Romania.
Doi oameni de afaceri instariti, David si Simon Reuben, au investit 11 milioane de lire sterline in compania producatoare dupa ce o ruda apropiata a fost diagnosticata cu aceasta boala necrutatoare.
Firma sustine ca solutia razelor cu infrarosu reprezinta un avantaj major pentru depistarea cancerului in randul femeilor tinere, cu o densitate mamara superioara.
Momentan, femeile sub 50 de ani sunt sfatuite sa evite efectuarea frecventa a unei mamografii din pricina efectelor nocive ale razelor X asupra organismului.
In plus, aceasta metoda de investigatie nu este atat de eficienta la categoriile tinere de varsta, cu tesut mamar care nu este inca radiotransparent, motiv pentru care numarul cazurilor de cancer este in continua crestere.
Mamografia vs noua tehnologie
Medicul radiolog Eugene Libson, specialist intr-un centru medical din Ierusalim, sustine ca mamografia este o tehnologie invechita care presupune examinarea razelor X cu ochiul liber, ceea ce inseamna ca detectarea cancerului in randul femeilor aflate in prima parte a vietii este improbabila.
De alfel, in ultimii ani au izbucnit mai multe scandaluri in Regatul Unit din pricina unor radiologi care nu au citit mamogramele corect si au ignorat semnele cancerului in cazul unor bolnave.
Noul ecograf, sustin cercetatorii, detine capacitati de ultima generatie si nu are nevoie de acuretetea umana. Rezultatul apare in cateva secunde pe ecran, fara sa fie nevoie ca cineva sa caute ochiometric tumora.
Real Imaging spera ca dispozitivul sa fie folosit initial in paralel cu examinarea radiologica obisnuita, ca pana la urma sa inlocuiasca total echipamentul conventional.
Cancerul de san, o amenintare permanenta
Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer depistat in randul femeilor, incidenta sa fiind in crestere.
In fiecare an sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi in Europa si aproximativ 175.000 in Statele Unite ale Americii, cu o rata anuala de deces de aproximativ 165.000 de paciente in Europa si 44.000 in Statele Unite ale Americii.
Se estimeaza ca 8-9% din femei vor dezvolta cancer de san pe parcursul vietii.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre