Cancerul la san: ce trebuie sa stii

history_edu redactia ele.ro calendar_month 04 Oct 2007, 12:07
Afla raspunsul la cele mai frecvente intrebari despre cancerul de san. Informeaza-te!
Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului la san?
Printre factorii de risc se numara existenta unor cazuri in familie, mai ales la rudele de gradul I, afectiunile benigne ale sanului, expunerea la radiatii, obezitatea, consumul de alcool si tutun.
Folosirea contraceptivelor orale pot duce aparitia cancerului de san?
Exista un risc mai ridicat de aparitie a cancerului mamar in cazul femeilor sub 35 de ani care au luat pilule contraceptive timp de 10 ani sau mai mult.
Care este cea ma buna metoda de depistare a cancerului mamar?
Cea ma buna metoda este mamografia, care poate depista si leziuni foarte mici, de numai cativa milimetri. Mamografiile sunt recomandate in special femeilor de peste 40 de ani, dar poate fi facuta la orice varsta.
Aparitia unor noduli la sani este intodeauna un semn de cancer de san?
Nu, nodulii pot fi si benigni, insa nici acestia nu trebuie ignorati. Orice modificare aparita la nivelul sanilor reprezinta un semnal de alarma si trebuie sa mergeti la un control medical.
Care sunt simptomele cancerului de san?
Printre semnele de ingrijorae se numara: nodul mamar nedureros, intarirea sanului, aparitia unor ganglioni palpabili in axial, secretie mamelonara, eroziuni, sau retractia mamelonului, iar in faze avansate ale boli: aparitia unor noduli violacei pe suprafata sanului si ulceratii cu suprainfectie.
Loviturile produse la nivelul sanilor pot duce la aparitia cancerului?
Traumatismele pot constitui un factor de risc deoarece in zonele respective pot aparea mici zone de fibroza - ca un fel de cicatrici in interiorul sanului, unde se poate dezvolta o forma de cancer.
Care este perioada optima pentru a face o mamografie?
Mamografia nu se face in timpul ciclului menstrual; este recomandat sa se faca la o saptamana dupa terminarea acestuia. In plus, ar fi bine san u folositi deodorante cu o zi inainte de efectuarea mamografiei, pentru ca acestea pot interfera cu razele X, afectatnd calitatea filmului, sau chiar ducand la aparitia unor pete de calciu sau microcalcificari.
Daca ai implanturi, poti face mamografie?
Da. Insa persoanele care au implanturi de silicon trebuie sa le precizeze medicilor acest lucru, deoarece se folosesc tehnici speciale.
Femeile care au apelat la chirurgia estetica - implanturi, liftinguri sau micsorari de san- sunt mai predispose sa dezvolte cancer mamar?
Nu. Nu exista studii care sa ateste acest lucru.
Care este posibilitatea ca boala sa recidiveze?
Riscul unei recidive este intre 20 si 50%. De aceea, este foarte important ca si dupa operatie sa se pastreze in permanenta contactul cu doctoral sis a se efectueze controale periodice.
Afla mai multe detalii aici .
Alte articole despre