Cancerul pulmonar -noutati

Cancerul pulmonar -noutati
  calendar_month        
Medicamente noi, cu actiune tintita, speranta crearii unui vaccin terapeutic: iata ce avansari s-au facut in tratamentul cancerului pulmonar, boala cu o crestere fantastica in randul femeilor in ultimii ani.

De ce femeile sunt cele mai expuse?

Cancerul pulmonar se datoreaza in principal fumatului. Incepand cu anii `90, fumatorii barbati au scazut, la fel si mortalitatea in randul lor din cauza tigarilor. In schimb, fumatoarele s-au inmultit incepand cu anii `60. Iar in cazul lor, mortalitatea s-a dublat in ultimii 20 ani! Rata mortalitatii este inca mai ridicata in cazul barbatilor, dar curba este pe cale sa se inverseze!

Micii fumatori sunt mai expusi decat marii fumatori?

Depinde de cat de mult se fumeaza, dar si de durata acestui obicei. Cineva care fumeaza un pachet de tigari pe zi timp de 20 ani are riscuri mai mari de cancer decat cineva care fumeaza doua pachete in 10 ani.

Unele cancere sunt mai periculoase decat altele?

Carcinomul pulmonar cu celule mari (85% din cazuri) este mai putin agresiv decat cancerul pulmonar cu celule mici (15% din cazuri). Insa tumorile sunt eterogene, de aceea viitorul poate fi foarte diferit de la un bolnav la altul. Astazi se vad din ce in ce mai multe cancere la extremitatea plamanului (adenocarcinom), datorate modificarilor in consumul de tigari. In prezent se fumeaza din ce in ce mai multe tigari "usoare", iar fumul este tras mai profund in piept. Acest tip de tumora este in crestere si la tinerele femei nefumatoare, mai ales la asiatice, care inhaleaza multi vapori de ulei ars in timp ce gatesc.

Riscul scade daca te lasi de fumat ?

Incontestabil. Chiar daca esti un mare fumator, renuntarea la fumat este oricand benefica. Riscul dezvoltarii unui cancer pulmonar scade odata cu durata sevrajului tabagic.

Fumatorii isi pot face o radiografie pulmonara in fiecare an?

Nu. La ora actuala, depistarea sistematica a cancerului pulmonar prin radiografie nu este indicata din simplul motiv ca nu s-a demonstrat ca acest lucru ar duce la scaderea mortalitatii. Inca nu exista un test de sange pentru depistarea cancerului pulmonar, cum exista de exemplu pentru cancerul de prostata.

Cum se diagnosticheaza cancerul pulmonar?

El evolueaza fara simptome specifice. Poate aparea tusea si durerile corporale, dar de obicei atunci e prea tarziu, caci cancerul a facut deja metastaze. Se recomanda ca fumatorii sa mearga la medic ori de cate ori au o bronsita care se prelungeste, mucus abudent si sange in expectoratii.

Tratamente
Tratamentul cancerului pulmonar face apel la chirurgie, radioterapie, chimioterapie si, mai nou, la terapiile cu actiune tintita. S-a descoperit ca in 5% dintre adenocarcinoame, o anomalie moleculara duce la producerea unei enzime, ALK, ce favorizeaza dezvoltarea tumorii. Un medicament capabil sa blocheze aceasta enzima face obiectul unor studii promitatoare.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

gravidutzele stralucesc, la propriu
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right