Cand pielea vorbeste despre sanatate

Cand pielea vorbeste despre sanatate
  calendar_month        
Pielea, cel mai mare organ al organismului, te protejeaza de bacterii, regleaza temperatura si aduna informatii senzoriale.

Asadar, nu te mira daca pielea iti transmite primele semnale de alarma atunci cand ceva din interior nu e in regula!

Iata cum arata pielea cand sanatatea "scartaie"!


Piele galbena, palme si talpi portocalii

Pielea galbena poate fi rezultatul deloc amuzant al hipotiroidiei. Beta-carotenul este un antioxidant, gasit in fructe si legume, care este procesat in mod normal in tiroida. Cand tiroida e bolnava, glanda nu mai proceseaza vitaminele la fel de repede, astfel incat beta-carotenul se acumuleaza.

Pielea bolnavilor de hipotiroidie mai este in plus uscata si rece, iar uneori mai mult palida decat galbena. Oboseala , durerile corporale si ingrasarea inexplicabila sunt simptome clare ale bolii.

Linii lungi, de culoare inchisa, in palma

Cei care citesc in palma au alte interpretari, insa pentru medici, hiperpigmentarea santurilor din palme sau talpi e simptomul insuficientei suprarenale, o boala endocrina. Cunoscuta si ca Boala Addison, ea i-a afectat pe presedintele John F. Kennedy si pe scriitoarea Jane Austen.

Hiperpigmentarea poate fi vizibila si in alte locuri in care pielea se strange (coate, genunchi). Bolnavii au pofta de mancare sarata (deoarece pierd sare) si hipotensiune. Acestea constituie doar primele simptome ale bolii, dupa care apar atacurile acute: durere, voma, deshidratare, pierderea cunostintei.

Mancarime fara iritatie

Cand te mananca tot corpul, dar nu apare nicio bubita, nicio iritatie, poate sa fie vorba de prurit, unul din primele simptome ale limfomului (cancerul sistemului limfatic). De fapt, simptomul este cunoscut sub denumirea de "mancarimea Hodgkin".

Alte indicii ale acestei boli: pruritul este simtit mai ales in partea inferioara a picioarelor, umflarea ganglionilor gatului si subratelor.

Paloare si unghii albastrui

Anemia severa se manifesta prin pielea palida de pe fata si palme. Anemia poate fi rezultatul deficientei de fier datorate sangerarilor masive (hemoragii interne).

In afara chipului, paloarea afecteaza in general toate zonele rosiatice ale corpului: gingii, cerul gurii, buze. Unghiile se albastresc, apar dureri de cap si ameteli.Autor: Nuage

Recomandari