Care este legatura intre ruj si bolile de inima? Afla aici!

Care este legatura intre ruj si bolile de inima? Afla aici!
  calendar_month        
Legatura dintre ruj si bolile de inima este una foarte stransa, avand in vedere ca o femeie inghite in timpul vietii sale in medie 1,5 kg de ruj. Studiile efectuate asupra ingredientelor acestui produs cosmetic popular arata ca utilizarea lui predispune la afectiuni cardiace, tulburari hormonale, artrita sau alergii.

Orice femeie care foloseste in mod regulat rujul stie ca persistenta lui pe buze necesita multiple retusuri de-a lungul zilei, deoarece dispare dupa actiuni precum mancatul sau bautul.

Prin urmare, produsul este inghitit de purtatoare la un moment dat, iar substantele care patrund in corp nu sunt deloc benefice pentru sanatate. Afla care este legatura dintre folosirea rujului si bolile de inima, ingrasare si alte afectiuni.

Componentele toxice ale rujului

In afara de avantajele estetice oferite de ruj, exista o serie de substante in componenta sa considerate a fi toxice, in special daca se absorb in corp in cantitati mari. Printre "vinovati" se numara parabenii, plumbul, cadmiul si metacrilatul de metil, precum si substanta numita triclosan.

Triclosanul poate sa produca afectiuni ale sistemului muscular si cardiac, precum si imunitatea bacteriilor in fata antibioticelor. Britanicii au decoperit ca activitatea cardiaca a cobailor de laborator se reduce cu 25% dupa doar 20 de minute de expunere la triclosan.

Aceeasi substanta poate sa determine disfunctii ale glandei tiroide si infertilitate, deoarece creste nivelul hormonilor masculini in corpul femeii. De aici rezulta si alte probleme, precum acneea, cresterea in greutate, pilozitatea excesiva si tulburarile de menstruatie.

Parabenii continuti de ruj imita activitatea estrogenului si interfereaza cu ciclul menstrual, fiind considerati de specialisti si factori de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar. Metalele descoperite in majoritatea tipurilor de ruj, cadmiul si cromul, produc dermatita (inflamatii ale pielii) si disfunctii renale pe termen lung. Metacrilatul de metil este un iritant puternic al pielii si poate cauza mai multe forme de artrita, ba chiar si boli autoimune precum lupusul eritematos.

Un alt component toxic al rujului este plumbul, un metal greu cu efecte devastatoare pentru sanatate: tulburari neurologice, cefalee, insomnie, agitatie, delir, halucinatii, disfunctiil renale, tulburari digestive, avort spontan, oprire din evolutie a sarcinii sau malformatii congenitale ale fatului.

Riscul imbolnavirii cu ruj

Amploarea riscului de imbolnavire cu ruj este controversata. In timp ce o parte din specialisti pledeaza pentru varianta unui risc minor pentru sanatate (intrucat cantitatile de substante periculoase sunt prea mici pentru a avea efecte puternice in corp), militantii pentru excluderea toxicitatii din industria de consum cred ca acumularea treptata a componentelor periculoase prin piele si saliva ajunge cu rapiditate in sange si poate determina afectiuni grave.

Oamenii de stiinta cred ca femeile care au inceput sa foloseasca rujul inainte de varsta de 16 ani sunt mai predispuse imbolnavirii, precum si cele care il utilizeaza in fiecare zi. Cercetarile de piata au descoperit peste 400 de tipuri de ruj cu plumb in compozitie, a carui cantitate s-a dublat intre anii 200-2011.

Gravidele si femeile care alapteaza ar trebui sa renunte total la ruj, pentru a nu transmite bebelusului toxicitatea acestuia. In plus, cu cat este nuanta rujului mai intensa, cu atat mai multe ingrediente periculoase contine acesta. Luciul de buze este considerat a fi inofensiv.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari