Cat dauneaza radiografia corpului uman

Cat dauneaza radiografia corpului uman
  calendar_month        
Zilnic suntem supusi radiatiilor, dar oare stim ce ne afecteaza corpul mai mult? De retinut este ca radiografiile dentare iradiaza corpul uman cel mai putin dintre toate radiografiile, iar cele digitale de cateva ori mai putin decat cele clasice.

In momentul realizarii unei radiografii dentare clasice, doza absorbita de corpul uman este de 5 microsieverti (unitatea de masura), iar in cazul uneia digitale corpul absoarbe putin peste 1 microsievert.

Iradierea este semnificativ mai mica fata de fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an cauzeaza absorbtia a 36 de microsieverti.

Clinica stomatologica Royal Dental a investit peste 170.000 euro intr-un computer tomograf ultraperformant, a carei doza de radiatie este cu 80% mai redusa fata de cea a unuia clasic, reusind sa asigure o protectie excelenta a pacientului si, mai ales, permitand accesul copiilor la acest tip de investigatie. Doza de iradiere a acestui computer tomograf este intre 20 si maximum 40 microsieverti.

Morita 3D Veraviewepocs, tomograf cu raza conica, este varf de gama la nivel mondial si este specializat in efectuarea radiografiilor tridimensionale 3D in zona capului, cu predilectie la nivelul dintilor, oaselor craniene, sinusurilor fetei, articulatiei temporo-mandibulara si urechei interne.

Cu ajutorul acestui computer se pot efectua: tomografii, radiografii panoramice si radiografii folosite in ortodontie, iar rezultatele sunt eliberate pe loc, pacientul nefiind nevoit sa apeleze mai intai la un spital sau centru de imagistica pentru realizarea acestor radiografii dentare.

Sfatul specialistului pentru gravidele cu probleme dentare - Dr. Cristian Costache clinica Royal Dental

In lume, mii de femei insarcinate sunt expuse in fiecare an la radiatii, dar in acest caz expunerea trebuie sa fie recomandata medical. Doctorul Cristian Costache de la clinica Royal Dental spune ca este de preferat ca o femeie sa se trateze la dentist inainte de a ramane insarcinata, iar daca se intampla ca o gravida sa manifeste afectiuni dentare, amanarea radiografiei pana dupa nastere este cea mai indicata solutie.

Riscul in expunerea la radiatii in timpul sarcinii este in relatie directa cu stadiul sarcinii si nivelul de doza absorbita. Riscul fetal este major in primul trimestru si cel mai mic in trimestrul trei. Expunerea la doze mari inainte de organogeneza (primele 3-5 saptamani de la conceptie) poate duce la impiedicarea implantarii.

Daca expunerea la radiatii are loc in primele 10 zile de la conceptie (stadiul preimplantar) pot avea loc efecte letale sau embrionul nu va fi afectat deloc. In cazul in care expunerea la radiatii este absolut necesara, pacienta este protejata obligatoriu cu o bariera de plumb (sort de plumb) de la diafragma pana la simfiza pubiana.

Royal Dental reprezinta o clinica stomatologica premium ale carei prioritati sunt siguranta si confortul pacientilor sai, calitatea superioara a serviciilor si precizia rezultatelor datorita utilizarii tehnologiilor avansate.

Recomandari