Cataracta
history_edu ele.ro calendar_month 13 Mar 2009, 10:40
Scaderea acuitatii vizuale, orbire la lumina, senzatia de ceata: ti se par cunoscute? Daca da, se poate sa suferi de cataracta. Iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala atat de frecventa!
Ce este cataracta?
Cataracta se defineste prin opacifierea naturala a cristalinului. Aceasta lentila situata in spatele irisului permite focalizarea obiectelor, asemenea obiectivului aparatelor foto. In cazul cataractei, focalizarea se face gresit, imaginea devenind neclara.
Cauze
Varsta reprezinta prima cauza a cataractei. Ea afecteaza 1 persoana din 5 dupa varsta de 65 de ani si aproape 2 din 3 dupa 85 de ani.
Un traumatism (soc sau inflamatie).
O boala ( diabet , dereglari de metabolism, eczema atopica, agravarea patologiilor oculare).
Forma congenitala a cataractei, care afecteaza copilul, este adesea de origine ereditara.
Simptome
Cataracta determina scaderea progresiva a acuitatii vizuale, perceptia diminuata a contrastelor, orbirea la lumina puternica si perceptia neclara a contururilor.
Diagnosticare
Examenul oftalmologic permite masurarea nivelului de scadere a acuitatii vizuale. Apoi, se realizeaza o examinare la biomicroscop pentru determinarea gradului de opacifiere a cataractei.
Tratamente
Singura optiune de tratament este cea chirurgicala. Operatia consta in excizarea cristalinului opac si inlocuirea sa cu un implant. Aceasta tehnica, eficace si nedureroasa, asigura o cicatrizare rapida, cu rare complicatii. In general, nu se opereaza ambii ochi intr-o singura sedinta.