Cauzele cancerului: de la telefonul mobil la bauturile fierbinti

Cauzele cancerului: de la telefonul mobil la bauturile fierbinti
  calendar_month        
Cancerul este una dintre cele mai raspandite afectiuni, care face anual mii de victime.

Stilul de viata , dieta dezechilibrata, fumatul sau lipsa miscarii sunt factori care favorizeaza aparitia acestei boli cumplite.


Alcoolul este un alt factor care mareste riscul de cancer. Femeile care consuma mai mult de 3 pahare de vin pe zi sunt mult mai predispune la cancer decat cele care nu consuma alcool.

Alcoolul mareste nivelul de hormoni feminini estrogeni, care favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sanilor.

De la hormonii din pui, cuptoarele cu microunde sau preparatele la gratar, exista o serie de factori despre care se crede ca favorizeaza aparitia cancerului.

Unde este insa adevarul? Iata ce spun expertii:

Bauturile fierbinti

In ultimii ani exista teoria ca bauturile fierbinti distrug esofagul. Ceaiul fierbinte era asociat cu un risc crescut de cancer esofagian. De asemenea, consumarea unei cani de ceai in mai putin de doua minute a fost asociata cu cancerul de esofag.

Ce spun expertii: In tari precum Iran sau Brazilia exista obiceiul de a bea lichide extrem de fierbinti. De cele mai multe ori, ceaiurile sunt consumate cu ajutorul unui pai, ceea ce face ca lichidul fierbinte sa ajunga direct in esofag. Acest lucru duce la inflamarea esofagului, iar inflamatiile sunt asociate cu cancerul.

Bauturile extrem de fierbinti pot duce la dezvoltarea anormala a celulelor tesuturilor din gat. Specialistii recomanda astfel evitarea consumului de bauturi extrem de fierbinti.

Preparatele la gratar

Exista numeroase teorii conform carora carnea pregatita la gratar sau prajita reprezinta un factor de risc pentru cancer. Cantitatile mari de substante chimice eliberate de carne in timpul pregatirii la temperaturi extrem de ridicate sunt un factor de risc pentru cancerul de colon. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca preparatele alimentare gatite la gratar au proprietati cancerigene.

Ce spun expertii: Carnea pregatita la temperaturi extrem de ridicate produce chimicale cancerigene. Specialistii recomanda pregatirea carnii la temperaturi mai joase. De asemenea, pentru a preveni formarea de chimicale toxice, carnea poate fi macerata in diverse sosuri si uleiuri.

Telefoanele mobile

La inceputul anului 2011 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ca telefonele mobile pot cauza cancer. Studiile realizate au sugerat un risc crescut de celule canceroase la nivelul creierului in randul persoanelor care vorbesc foarte mult la telefon. Organizatia recomanda folosirea de echipamente hands-free si reducerea expunerii la undele emise de telefoanele mobile.

Ce spun expertii: De-a lungul timpului au existat numeroase controverse intre folosirea telefoanelor mobile si riscul crescut de cancer. Cei mai multi specialisti sunt insa de parere ca acest risc este foarte scazut. Rata tumorilor cerebrale a ramas constanta in ultimii ani, chiar daca tehnologia si radiatiile folosite de aparatele telefonice sunt in continua dezvoltare.

Cuptoarele cu microunde

Cuptoarele cu microunde functoneaza prin folosirea radiatiilor electromagnetice pentru a creste temperatura alimentelor. De-a lungul timpul au existat motive de ingrijorare ca expunerea alimentelor la aceste radiatii favorizeaza aparitia cancerului.

Ce spun expertii: Cuptoarele cu microunde nu folosesc acelasi tip de radiatii care cauzeaza cancer. Specialistii sunt de parere ca doar radiatiile nucleare sunt singurele care duc la cancer.



Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari