Cauzele respiratiei urat mirositoare
history_edu ele.ro calendar_month 13 Nov 2009, 16:32
Halitoza, cunoscuta mai bine sub denumirea de respiratie urat mirositoare, poate fi combatuta uneori printr-o igiena bucala perfecta, dar alteori nu! In aceste cazuri trebuie actionat asupra cauzelor, care pot fi de-a dreptul surprinzatoare!
Medicamentele
Saliva clateste gura de bacteriile care-o populeaza, insa multe medicamente, printre care antidepresivele, diureticele si chiar aspirina, usuca gura!
Bacteriile
Bacteriile care creeaza respiratia urat mirositoare stau in special pe limba, hranindu-se fericite cu gaze si cu particulele de mancare sau cu substantele descompuse de saliva. Aceste bacterii se inmultesc in special pe timp de noapte, cand glandele salivare isi incetinesc activitatea, rezultand astfel respiratia de dimineata. Unii oameni adapostesc mai multe specii de bacterii urat mirositoare decat altii, ceea ce face sa fie mai predispusi la halitoza. Un studiu a descoperit ca bacteria Helicobacter pylori, cea care este vinovata pentru ulcerul stomacal, provoaca si halitoza si boli gingivale daca se stabileste in gura.
Infectiile tractului respirator
Infectiile dintilor si gingiilor sunt surse recunoscute de respiratie urat mirositoare. Dar la fel de nefaste sunt si bronsita, sinuzita si chiar raceala. Aceste infectii descompun tesuturile, rezultand un flux de celule si de mucus care hranesc bacteriile si creeaza mirosurile neplacute.
Saritul micului dejun
In afara avantajelor binecunoscute ale micului dejun asupra mintii si trupului, acesta ajuta si la combaterea respiratiei urat mirositoare deoarece stimuleaza productia de saliva si ajuta la indepartarea bacteriilor stabilite in cursul noptii pe limba.
Dieta
Alimentele bogate in proteine sau produsele lactate genereaza cantitati mari de aminoacizi, care reprezinta hrana bacteriilor. O dieta saraca in carbohidrati ajuta la arderea depozitelor de grasime, creand cetone cu miros toxic. Cercetatorii au descoperit si o legatura intre respiratia urat mirositoare si obezitate, desi cauzele raman neclare.
Respiratia pe gura
Orice boala care usuca tesuturile gurii, impiedicand ajungerea salivei pentru a spala bacteriile, incurajeaza respiratia urat mirositoare. Candidatii la aceasta categorie sunt: apneea in somn, sforaitul si astmul.
O boala ascunsa
O respiratie urat mirositoare pe durate mari de timp poate semnala o boala ascunsa. De exemplu, insuficienta renala produce un miros ca de peste, iar diabetul necontrolat genereaza un miros fructat, ca de mere.
Alcoolul si fumatul
Consumul important de alcool usuca gura, rezultand halitoza. Gudroanele din tutun raman in cavitatea bucala si provoaca halitoza.
Alte articole despre