Cauzele surplusului de greutate

Cauzele surplusului de greutate
  calendar_month        
Ai tinut numeroase diete si tot nu ai scazut in greutate? Poate este timpul sa te intrebi daca nu cumva ai vreo problema de sanatate!

Pe langa obezitatea produsa de supraalimentatie si de sedentarism, mai exista si alte tipuri de obezitate cauzata fie de secretia crescuta, fie de secretia scazuta a hormonilor unor glande endocrine.

Daca ingrasarea exagerata nu cedeaza dupa un regim alimentar strict, atunci probabil este vorba de o obezitate endocrina, numita obezitate patologica. Aceasta obezitate este cauzata de interventia mai multor glande endocrine, astfel:

Prin cresterea sau scaderea secretiei de hormoni ai glandei hipofizare;
Prin scaderea functiei glandei tiroide;
Prin cresterea secretiei de hormoni corticosteroizi ai glandei suprarenale;
Prin scaderea hormonilor genitali secretati de catre ovare si testicole.



Deoarece diagnosticul clinic de obezitate este sigur, se pune problema diferentierii tipului de obezitate in vederea unui tratament corect. Acest lucru se poate face prin analiza hormonilor glandelor respective din sange si urina, in laboratoare specializate.

Astfel, steroizii sexuali (fenolsteroizii si pregnandiolul la femei si testosteronul la barbati) din urina sunt cu mult sub limita normalului. De notat ca, la dozarea hormonilor sexuali feminini trebuie sa se tina seama de perioada ciclului menstrual. Pentru ca in mod normal valorile acestor hormoni sunt de aproximativ de doua ori mai mici in primele 12-14 zile ale ciclului decat in urmatoarele zile ale acestui ciclu.

De asemenea, cercetarea grasimilor, colesterolului si glucozei in sange ajuta la diagnosticul biochimic al obezitatii.

Recomandari