Ce alimente te ajuta sa previi cancerul de san
history_edu ele.ro calendar_month 04 Oct 2012, 14:50
Cancerul de san s-a transformat in maladia secolului, ceea ce inseamna ca ar fi intelept sa incerci sa previi pe cat se poate riscul aparitiei acestei boli necrutatoare.
Intrucat majoritatea tipurilor de cancer mamar nu au o legatura ereditara, factorii care tin de stilul tau de viata iti pot decide soarta.
Iata ce alimente sa consumi pentru a preveni cancerul de san si ce ar trebui sa excluzi din dieta cat mai des din acelasi motiv.
Din pacate, nu poti schimba predispozitia genetica fata de cancerul de san, daca ea exista. In schimb, poti alege ce alimente sa consumi in fiecare zi, pentru a reduce la minimum riscul declansarii cancerului mamar.
Alimente care previn cancerul de san
Coincidenta fericita face ca acele alimente care previn cancerul de san sa fie si cele mai sanatoase alegeri pentru o dieta echilibrata, nutritiva si benefica pentru silueta.
Legumele portocalii, bogate in betacaroteni, au fost asociate de mai multe studii de specialitate cu efectul reducerii riscului de cancer mamar (morcovii tineri iti furnizeaza betacaroteni mai usor de absorbit de organism).
Legumele crucifere, precum ridichile, conopida, broccoli-ul, varza si napii contin substanta indol-3-carbinol, care reduce nivelul unui tip de estrogeni responsabili cu predispozitia fata de cancerul de san. Pentru a primi o doza mai mare de "antidot" contra cancerului, gateste aceste legume in ulei de masline extravirgin, care ajuta corpul sa absoarba mai multi nutrienti.
Mananca multe rosii, preferabil gatite in supe, sucuri si sosuri, deoarece contin licopen, un antioxidant eficient in lupta cu cancerul mamar si de prostata.
Strugurii rosii contin cantitati impresionante de antioxidanti eficienti in protectia celulelor mamare de actiunea radicalilor liberi.
Consuma din plin peste de apa rece (somon, ton, ansoa, peste-spada, crab, sardine) si nuci sau seminte bogate in omega-3 (alune de padure, seminte de dovleac, in).
Expertii spun ca femeile cu o dieta bogata in grasimi esentiale sunt protejate natural impotriva cancerului.
Alte studii au aratat ca ciresele bine coapte inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la cobaii de laborator.
Unii compusi din coaja si membrana alba a portocalelor, numiti limonoizi, s-au dovedit utili in reducerea extinderii celulelor canceroase in urma experimentelor. Tot in urma demersurilor oamenilor de stiinta s-a descoperit ca femeile care mananca frecvent cereale integrale au o nivel scazut de estrogeni asociati cu prevalenta spre cancer.
Uleiul de masline, ceaiul verde, otetul balsamic, usturoiul, spanacul, semintele de in si soia sunt alimente bogate in flavonoizi si alti antioxidanti capabili sa previna imbolnavirea celulelor.
Alimente care favorizeaza cancerul de san
Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care favorizeaza cancerul de san, prin tipul substantelor nocive pe care le furnizeaza organismului.
Carnea rosie da nastere in corp unor compusi numiti "amine heterociclice", care pot declansa cancerul. Aminoacizii din carnea rosie stimuleaza productia de insulina si oxidarea celulelor, alimentand riscul de imbolnavire.
Consumul mare grapefruit poate provoca o crestere a nivelului de estrogen, deci si predispozitia catre cancer.
Grasimile polisaturate din uleiul vegetal, maioneza sau margarina sporesc oxidarea celulelor.
Dulciurile te predispun cancerului prin accelerarea productiei de insulina in corp, fenomen care conduce la cresterea nivelului estrogenilor si, implicit, la o posibila declansare a cancerului de san.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Verde si frumusete cap.I
- person
"http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"