Ce boli mostenesti de la mama ta?

Ce boli mostenesti de la mama ta?
  calendar_month        
Femeile mostenesc problemele de sanatate ale mamelor lor? De la cancer de san la obezitate, specialistii spun ca genele transmise din mama-n fiica sunt mai importante decat stilul de viata. Iata care sunt bolile mostenite pe cale materna!

Migrenele : 70-80% risc de transmitere genetica

Cercetatorii au descoperit de curand o gena care provoaca migrene. Daca aceasta gena nu functioneaza corect, factorii de mediu (cum ar fi zgomotul, ciocolata, cafeina, citricele, vinul rosu) actioneaza asupra centrelor durerii din creier, provocad migrene.

Cancerul de san : 3% mostenit

Femeile care sunt posesoare ale genelor mutante BRCA1 sau BRCA2 au un risc crescut sa mosteneasca boala. Daca o ruda de sange (barbat sau femeie) a facut cancer la san la o varsta frageda, riscul tau este si mai mare.

Depresie : 10% risc de transmitere genetica

Bolile psihice - depresia, depresia post-natala, tulburarea bipolara - se transmit in familie. Oamenii de stiinta au izolat o gena mutanta, numita triptofan hidroxilaza-2, care joaca un rol in depresie. Ea consuma serotonina din creier, hormonul starii de bine.

Obezitate : 30% risc

Un studiu a aratat ca doar 4% dintre fetele cu mame de greutate normala erau obeze, in timp ce 41% dintre fetele cu probleme de greutate aveau mame obeze. Studiile indica o legatura puternica intre obezitatea transmisa de la mama la fiica si de la tata la fiu, dar nicio legatura intre femei si barbati.

Artrita reumatoida: 50% risc de mostenire genetica

Daca mama ta a avut-o, ai un risc de 50% sa suferi si tu de artrita reumatoida, care are loc atunci cand sistemul imunitar este confuz si ataca propriile celule provocand inflamatie, care distruge articulatiile si cartilajele.

Menopauza timpurie: 70-85% risc

Una din 20 femei intra la menopauza inainte sa implineasca 46 ani (varsta medie fiind de 51 ani) si 4 gene ce lucreaza impreuna par sa mareasca semnificativ aceste risc, spun cercetatorii. Studiile pe surori au demonstrat ca varsta la care acestea au intrat la menopauza se datoreaza in proportie de 85% genelor.

Alzheimer: 5% risc de mostenire genetica

Daca mama ta a suferit de Alzheimer, ai un risc de 3-5% sa suferi si tu, si un risc de 30-50% sa suferi de o forma timpurie a bolii. Mentinerea unei greutati sanatoase, exercitiul fizic, tinerea sub control a colesterolului si tensiunii dupa varsta de 35 ani poate reduce riscul de dementa cu pana la 20%.

Boli de inima: 20% risc

Un studiu recent al Universitatii Oxford a gasit ca femeile ale caror mame suferisera accidente vasculare cerebrale (AVC) aveau un risc marit de infarct miocardic sau AVC. Daca esti in pericol, renunta la alcool si tigari si mentine-ti o greutate sanatoasa.


Autor Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

prietenii sunt falsi
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right