Ce este diabetul si cum traim cu el

Ce este diabetul si cum traim cu el
  calendar_month        
Diabetul este una dintre bolile care continua sa creasca amenintator de la an la an pe scara globala in randul populatiei.

Afla mai jos ce este diabetul, care sunt factorii de risc, tipurile de diabet, simptomele si tratamentul pe care sa-l aplici daca esti diabetic .

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala caracterizata prin nivelul crescut de glucoza sau zahar din sange. Glucoza vine din alimentele consumate. Insulina, produsa in pancreas, este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule.

Exista doua tipuri de diabet:

Diabetul de tip 1: Apare ce mai frecvent in copilarie sau adolescenta. Diabetul de tip 1 apare cand organismul nu mai produce insulina. Este considerat o boala auto-imuna, in care sistemul imunitar ataca celulele producatoare de insulina din pancreas. Bolnavii au deseori nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii.

Diabetul de tip 2: Cel mai comun tip de diabet, se dezvolta in momentul in care organsimul nu mai produce o cantitate suficienta de insulina pentru a regla nivelul zaharului din sange, sau cand celulele corpului nu mai raspund la insulina. Acest fenomen poate conduce la diferite complicatii serioase, cum ar fi orbirea sau afectiuni ale nervilor.

Care sunt riscurile sa ai diabet?

Cercetarile au aratat ca anumite grupuri de oameni sunt mai mult expuse riscului de a dezvolta diabet decat restul populatiei.

Persoanele cu risc mai ridicat de a dezvolta diabet de tip 1: Copiii albi cu istoric familial al bolii.

Persoanele cu risc mai ridicat de a dezvolta diabet de tip 2: Asiaticii, Hispanici, Afro-Americanii, persoanele obeze care duc o viata inactiva sau cei care sunt grasi in jurul stomacului; oamenii trecuti de 40 de ani si cei cu un istoric familial al bolii.

Simptomele diabetului

De obicei diabetul nu este descoperit din timp, deoarece simptomele asociate ale bolii par inofensive. Totusi, un diagnostic prematur este cheia evitarii complicatiilor. Cateva semne ale fiecarui tip de diabet.

Diabetul de tip 1: urinare frecventa, sete in exces, foame, pierderi in greutate rapide, iritabilitate si oboseala.

Diabetul de tip 2: cateva dintre simptomele celui de tip 1 plus vedere incetosata, proces de vindecare al ranilor indelungat, furnicaturi sau amorteala a membrelor sau a labei piciorului, infectii urinare.

Cum sa traim cu diabetul:

Dupa ce ai primit un diagnostic exact, sunt cateva lucruri importante pe care trebuie sa le respecti.

-Exercitii fizice regulate

- Dieta stricta (indicata de doctor)

-Monitorizarea atenta a glucozei din sange

-Injectiile cu insulina trebuie administrate cu strictete

-Renuntarea la fumat

Tratamentul este esential

Diabetul netratat poate cauza o multime de complicatii, printre care depresie, probleme digestive, pierderea vederii, boli de piele, de inima, complicatii sexuale si tiroidiene sau boli de rinichi.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Frica ucide VISE
  • person

    "http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right