Ce este infectia cu trichomonas si cum se manifesta?
history_edu ele.ro calendar_month 24 Apr 2012, 09:54
iritatii , mancarimi, roseata si secretii vaginale urat mirositoare, acestea sunt principalele semne ale infectiei cu trichomonas, o boala cu transmitere sexuala cu efecte dramatice.
Principala metoda de prevenire este protejarea in timpul actului sexual, prin folosirea prezervativului.
Ce este infectia cu trichomonas
Trichomonas este o infectie cu transmitere sexuala, care la femei se manifesta prin secretii vaginale urat mirositoare, mancarimi si dureri la urinare.
Barbatii care sufera de trichomonas nu prezinta simptome. Femeile insarcinate care sufera de trichomonas sunt mult mai expuse riscului de nastere prematura.
Pentru a preveni infectia cu trichomonas, ambii parteneri trebuie tratati. Trichomonas se trateaza cu cantitati mari de metronidazol. Infectia poate fi prevenita prin folosirea prezervativului si a spermicidelor.
Simptomele infectiei cu trichomonas
Printre simptomele infectiei cu trichomonas se numara: secretiile vaginale mirositoare roseata, mancarimi si iritatii in zona genitala dureri la urina sau in timpul actului sexual.
Simptomele acestei infectii se pot agrava la menstruatie. Exista insa si femei cu aceasta infectie care nu prezinta simptome.
Cauzele infectiei cu trichomonas
Infectia cu trichomonas este cauzata de un parazit mic, care este transmis in timpul actului sexual. Perioada de incubatie intre expunere si infectie variaza de la 5 la 28 de zile.
Factori de risc
Printre factorii de risc se numara: parteneri sexuali multipli istoric al altor boli cu transmitere sexuala episoade precedente de trichomonas.
Complicatii ale infectiei cu trichomonas
Femeile insarcinate care sufera de trichomonas sunt mult mai expuse riscului de nastere prematura, iar copiii pot avea o greutate mica la nastere. De asemenea, infectia poate fi transmisa si bebelusilor.
Cum se trateaza infectia cu trichomonas
Cel mai comun tratament pentru infectia cu tricomonas este inghitirea unei doze mari de metronidazol sau tinidazol. Exista insa si creme si geluri care pot fi introduse in vagin pentru a tratata infectia, insa medicamentele orale sunt mult mai eficiente.
Tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, care trebuie de asemenea sa evite actul sexual neprotejat.
Aceste medicamente au insa si cateva efecte secundare. Printre cele mai comune se numara greata, voma, durerile de cap, ameteala sau gustul de metal. Persoanele care sunt sub tratament nu trebuie sa consume alcool 24 de ore dupa ce iau metronidazol si 72 de ore dupa tinidazol.
Cum sa previi infectia cu trichomonas
Pentru a preveni infectia cu trichomonas este indicat sa te protejezi in timpul actului sexual. Este astfel recomandat sa folosesti prezervativul sau spermicidele.
Teste pentru depistarea infectiei cu trichomonas
Pentru depistarea unei infectii cu trichomonas cel mai des intalnit test este examenul microscopic al secretiei vaginale, care se efectueaza de regula pe loc. Examenul microscopic trebuie efectuat cat mai repede dupa recoltarea probei, altfel parazitii isi pierd mobilitatea.
Cea mai specifica metoda de diagnostic a infectiei cu trichomonas este cultura din secretia vaginala. Majoritatea rezultatelor preliminare se pot obtine in 48 ore, dar rezultatul final se obtine in 7 - 10 zile.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre