Ce este limfomul non-Hodgkin?

Ce este limfomul non-Hodgkin?
  calendar_month        
Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic. Acesta este situat in diverse parti ale organismul: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa.

Aproape 1,5 milioane persoane din intreaga lume traiesc in prezent cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli.

Este bine sa stii ca aceasta afectiune este pe locul al doilea din punctul de vedere al cresterii numarului de cazuri in SUA si pe locul trei in restul lumii iar in medie incidenta bolii se ridica la aproximativ 7% pe an.

Persoanele cel mai frecvent afectate sunt adulti, cu varste cuprinse intre 45 si 60 ani 2.
Sistemul limfatic, parte importanta a sistemului imun, joaca un rol esential in apararea organismului contra infectiilor.

Limfomul non-Hodgkin isi are originea in tesutul limfatic, dar se poate raspandi si in alte organe.
Exista doua tipuri de limfom non-Hodgkin:

• Limfom non-Hodgkin agresiv este caracterizat prin rapiditatea cu care se divid celulele neoplazice
din ganglionii limfatici, necesitand tratament imediat.

In lipsa unui tratament adecvat, speranta de viata medie este de la sase luni la 2 ani. Insa, diagnosticati si tratati in stadiile incipiente ale bolii au o sansa mai mare de remisiune completa cu durata de cativa ani si o probabilitate mai mica de recurenta a bolii.

• Limfomul non-Hodgkin indolent este caracterizat de multiplicarea si raspandirea mai lenta in
organism a celulelor neoplazice, ceea ce face diagnosticarea mai dificila. Pacientii pot trai in medie 10 ani cu aceasta boala; un pacient cu limfom non-Hodgkin indolent poate primi tratament de cinci-sase ori pe parcursul vietii, pentru a incetini progresia bolii. Din pacate, tratamentele standard nu pot vindeca aceasta forma de limfom.

Terapia standard
Tratamentul limfomului non-Hodgkin depinde de tipul de tumora si de stadiul bolii. Tratamentele actuale includ urmarirea atenta a pacientului pana cand acesta manifesta simptome, apoi chimioterapia, terapia cu anticorpi monoclonali, radioterapia, tratamentele biologice si transplantul de maduva osoasa.

La pacientii cu limfom non-Hodgkin agresiv, chimioterapia standard este eficienta la 3 pana la 4 persoane din 10.

Ai fost diagnosticat cu limfom?
Ai fost recent diagnosticat cu limfom si ai vrea sa aflii mai multe informatii despre aceasta boala?

Acceseaza site-ul www.viataculimfom.ro si vei putea citi multe informatii despre limfomul non-Hodgkin legate de: descrierea bolii, stadii de evolutie, simptome si tratament.

8 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE STITI despre limfomul non-Hodgkin:

1. Limfomul non-Hodgkin este adesea denumit LNH.
2. LNH este o forma de cancer care afecteaza celulele albe ale sangelui.
3. Celulele albe ale sangelui sunt cunoscute sub denumirea de limfocite.
4. Exista doua tipuri importante de LNH: indolent si agresiv.
5. Exista tratamente pentru toate tipurile de LNH.
6. Tratamentul si rezultatele depind de tipul de LNH de care suferiti.
7. Daca nu esti sigur de ce tip de limfom suferi, consulta medicul.
8. Nu esti singur. Medicii, asociatiile de pacienti si www.viataculimfom.ro sunt aici sa
te ajute.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Asociatia Bolnavilor cu Limfom in colaborare cu Institutul Clinic Fundeni, si cu sprijinul Roche Romania a organizat miercuri, 15 septembrie 2010, cu ocazia Zilei Internationale a Limfomului, a treia editie a Atelierelor de Creatie pentru Pacientii cu Limfom, in incinta Institutului Clinic Fundeni.Pacientii cu limfom au participat la trei ateliere ce cuprind arii precum muzica, pictura sau qi gong. Atelierul de folk s-a desfasurat in aer liber. Toti participantii au fost invitati sa asculte si sa fredoneze piesele pe care le indragesc. S-au putut face face improvizatii de voce pe acorduri de chitara rece.

Atelierul de qi gong a inceput prin expunerea unei prezentari generale a maestrului de qi gong. Maestrul le-a aratat participantilor tehnicile de baza ale acestei practici. Qi gong este parte a medicinei traditionale chineze si baza artelor martiale. Aceasta tehnica dezvolta intelepciunea si capacitatea de cunoastere.

La atelierul de pictura / caricatura participantii au avut posibilitatea sa invete tehnici de desen si caricatura si s-au distrat incercand sa evidentieze detalii, trasaturi ale colegilor de atelier.

In cadrul aceluiasi eveniment a fost lansat "Ghidul pacientului oncologic", o lucrare editata sub coordonarea Dr. Delia Mateescu si care isi propune sa fie utila tuturor pacientilor oncologici, indiferent de gradul lor de instructie, pregatire sau cultura. Pacientii si apartinatorii acestora vor putea gasi in acest ghid toate informatiile necesare intelegerii bolii, dar si intregului proces de ingrijiri medicale, intr-un limbaj accesibil.

Ce este Ziua Mondiala a Limfomului?

Ziua Mondiala a Limfomului este marcata in fiecare an pe 15 septembrie. Lansata in 2004 si stabilita ca data fixa in calendarul sanatatii, Ziua Mondiala a Limfomului indeamna medici, asistente, asociatii de pacienti, pacienti si familiile lor sa se alature intr-o campanie unita de informare a publicului despre limfom, despre semnele si simptomele sale si despre cum aceasta boala afecteaza viata a mii de oameni la nivel mondial.

Despre Asociatia Bolnavilor cu Limfom

Asociatia Bolnavilor cu Limfom a fost infiintata in anul 2008 cu sprijinul Societatii Romane de Hematologie si al unor pacienti care au suferit de limfom. Asociatia isi propune sa vina in sprijinul pacientilor care sufera de limfom si leucemie prin cresterea nivelului de cunostinte despre aceasta boala pentru a recunosate semnele si simptomele, ceea ce ar duce la o depistare timpurie a bolii si la posibilitatea inceperii tratamentului la timp. Este foarte important ca publicul general sa cunoasca simptomele limfomului si cum afecteaza el viata a mii de oameni in lume.

Pacientul cu limfom sau leucemie are nevoie de sprijin atat din partea personalului medical cat si a familiei, prietenilor sau a altor pacienti care au trait aceeasi experienta. Prin intermediul acestei Asociatii pacientii au posibilitatea sa intre in legatura unii cu altii, sa-si impartaseasca experientele care sa ii ajute sa traiasca o viata cat se poate de normala si nu in ultimul rand sa cunoasca drepturile pacientului. In fiecarea an Asociatia organizeaza intalniri ale pacientilor cu limfom pentru a sarbatori "Ziua Internationala a Limfomului" care se organizeaza intotdeauna pe data de 15 septembrie

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Care sunt de fapt Fondurile Structurale partea 2
  • person

    "detalii la www.fondurile-structurale.com"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Belt M
Shop Ele.rochevron_right