Ce este riscul cardiovascular?

Ce este riscul cardiovascular?
  calendar_month        
Bolile cardiovasculare reprezinta o categorie ce cuprinde mai multe afectiuni ale inimii si vaselor de sange.

In acceptiune mai restransa, termenul se refera mai ales la afectarea vasculara prin ateroscleroza.

Ateroscleroza este o afectiune a peretilor vaselor de sange care debuteaza in tinerete si progreseaza cu varsta.

Cu timpul, aceasta afectiune conduce la reducerea diametrului vasului de sange pana la infundarea acestuia. Vasul infundat nu mai poate transporta sange, iar tesuturile hranite de acesta vor suferi. Acest lant de fenomene poate conduce la aparitia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral si a altor sindroame ischemice ce se pot finaliza prin decesul sau invaliditatea pacientului.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in lume in prezent. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare.

Instalarea si progresia aterosclerozei se poate petrece mai rapid sau mai lent, in functie de prezenta sau absenta mai multor factori de risc. Numeroase studii clinice si statistice extensive au corelat acesti factori de risc cu aparitia bolilor cardiovasculare.

Despre factorii de risc
Cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt: varsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.

Dintre acestia, unii factori sunt nemodificabili (precum varsta si ereditatea), insa majoritatea pot fi modificati si tinuti sub control. Asocierea mai multor factori de risc creste probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare.

Testul Cartonaselor te ajuta sa afli mai multe despre factorii tai de risc si despre riscul tau de a dezvolta boala cardiovasculara fatala.

Genul masculin
Genul (sexul) este o informatie importanta pentru determinarea riscului tau cardiovascular. Evident, acest parametru nu poate fi modificat, dar cunoscandu-ti riscul poti lua masuri de preventie din timp.

Varsta
Cu totii inaintam in varsta, iar cu varsta, riscul sa suferim de o boala de inima creste. Totusi, exista mai multe masuri de optimizare a stilului de viata pe care poti sa le iei din timp pentru ca acest risc sa ramana mic, chiar daca inaintezi in varsta.

Obezitatea
Indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza cu formula:
Greutate (Kg) / inaltime2 (m2)
- intre 18,50 si 24,99 - Greutate normala
- intre 25,00 si 29,99 - Supraponderal
- intre 30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I)
- intre 35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II)
- 40,00 sau mai mult - Obezitate morbida

Fumatul
Fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare de pana la 4 ori.
Asocierea fumatului cu ceilalti factori de risc creste probabilitatea de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Expunerea la fumul altor fumatori (fumatul pasiv) este la fel de daunatoare, crescand riscul cardiovascular si pentru nefumatori.

Sedentarismul
in absenta activitatii fizice, organismul va consuma mai putina energie, iar "combustibilul" neconsumat va circula in exces prin sange ceea ce va conduce la cresterea colesterolului si al glicemiei sau se va depune, fie in tesuturi cauzand obezitate, fie pe peretele vaselor de sange, distrugandu-le.

Hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala afecteaza 1 din 3 romani. Doar jumatate dintre romani stiu ce valori tensionale au. Aceasta afectiune creste efortul efectuat de inima, conducand la cresterea riscului de aparitie a infarctului de miocard, a accidentului vascular cerebral sau a insuficientei cardiace.



Colesterolul
Colesterolul crescut reprezinta un factor major de risc cardiovascular. Atunci cand este in exces colesterolul se depune pe peretii vaselor, ingreunand curgerea sangelui. infundarea arterelor este principala cauza care conduce la aparitia bolilor cardiovasculare.

Stresul
Nu uita sa razi! Dificultatile intampinate la locul de munca sau acasa, evenimentele stresante ne afecteaza in multe feluri, cauzand dureri de cap sau de spate, tulburari de somn, iritabilitate sau depresie. Stresul are un impact major si asupra sistemului cardiovascular, conducand la instalarea aterosclerozei si la cresterea riscului de aparitie a bolilor de inima.

Ereditatea
Seamana cu mine! Asa cum poti mosteni culoarea ochilor de la unul dintre parinti sau bunici, la fel de bine poti mosteni si gene care i-au predispus sa sufere de boli de inima pe unii dintre membrii familiei tale. Afla de ce boli au suferit membrii familiei tale ca sa iti cunosti riscurile si sa poti preveni aparitia acelor boli.

Diabetul zaharat
Glucoza din sange este alimentul preferat al celulelor noastre, insa, atunci cand este in exces, ea devine toxica. Cu timpul, glicemia crescuta altereaza peretii vaselor de sange, ceea ce va conduce la aparitia bolilor inimii, ale sistemului nervos, ale rinichilor, ale ochilor si ale altor organe.

Recomandari