Ce stii despre hepatita?

Ce stii despre hepatita?
  calendar_month        
Jumatate dintre persoanele infectate cu virus hepatitic pur si simplu ignora boala si nu beneficiaza nici de tratament, nici de sfaturi pentru limitarea riscurilor de transmitere ale acestui virus.

Iata deci ce ar trebui sa stii despre hepatite, aceste boli ale ficatului care se depisteaza usor si se trateaza eficient.

1. Tratamentul hepatitelor impune o interventie chirurgicala.

Fals. Tratamentul se bazeaza pe medicamente foarte eficace. Operatia chirurgicala se impune in cazuri foarte rare, atunci cand complicatiile grave cum ar fi cancerul de ficat necesita extirparea unei parti din acest organ.

2. Hepatitele sunt bolile tarilor sarace.

Fals. Chiar daca hepatitele sunt mai frecvente in Africa si Asia decat in Europa si in Statele Unite, hepatitele B si C constituie in tarile occidentale o problema de sanatate publica, in Romania existand aproximativ 1 milion de pacienti diagnosticati si care pot transmite virusul mai departe.

76756.jpg

3. Ciroza este o boala grava a ficatului care apare neaparat datorita consumului de alcool.

Fals. Consumul excesiv si prelungit de alcool mareste riscul de ciroza, dar aceasta boala grava a ficatului poate fi provocata de virusul hepatitic B sau C.

4. Hepatitele se pot transmite prin sange

Adevarat. Virusul hepatitic B si C se transmite pe cale sangvina. Aceasta este principala cale de transmitere a hepatitei C, in timp ce hepatita B se transmite cel mai adesea pe cale sexuala.

5. O persoana diagnosticata cu hepatita C nu poate sa imprumute lama sa de ras si periuta de dinti.

Adevarat. Virusul fiind transmisibil prin sange, asemenea schimburi sunt strict interzise.

6. Realizarea unui tatuaj sau a unui piercing creste riscul de transmitere a virusului hepatitic.



Adevarat. Tot datorita posibilitatii de contaminare sangvina, riscul creste odata cu realizarea de tatuaje si piercinguri sau a schimbului de seringi.

7. O femeie insarcinata ii poate transmite virusul hepatitic bebelusului.

Adevarat. Acest mod de transmitere este maxim in momentul nasterii. De aceea femeile care doresc sa aiba un copil trebuie sa se testeze si sa se trateze inainte de a ramane insarcinate.

8. Depistarea unei boli a ficatului impune realizarea unei biopsii cu spitalizare si anestezie.

Fals. Biopsiile ficatului sunt examene de depistare extrem de invazive, din ce in ce mai putin practicate in favoarea examenelor sangvine.

9. Este interzis ca o persoana ce sufera de hepatita sa consume alcool.

Adevarat. Tratamentul hepatitelor este unul medicamentos, fara sa existe nevoia vreunui regim alimentar, in schimb alcoolul este total neindicat.

10. Durerea la nivelul ficatului reprezinta principalul simptom al hepatitei.

Fals. Hepatitele sunt boli ce nu se manifesta decat tarziu prin simptome specifice. Virusul hepatitic ataca ficatul provocand leziuni ireversibile, care sunt la inceput asimptomatice. De aici apare si necesitatea de a merge la doctor si a ne depista si vaccina.

Recomandari