Ce trebuie sa stii despre artrita
history_edu ele.ro calendar_month 03 Ian 2012, 09:16
Artrita este o afectiune care poate aparea la orice varsta, chiar si la persoanele tinere.
Femeile sunt mult mai expuse riscului de artrita, in special pe masura ce inainteaza in varsta.
Ce este artrita
Artrita este o afectiune care se caracterizeaza prin inflamatia incheieturilor, locurile in care oasele se conecteaza. Exista peste 100 de forme diferite de artrita, insa osteoartrita este cea mai intalnita si afecteaza anual milioane de persoane din lumea intrega, dintre care peste 60% sunt femei.
In cazul osteoartritei, cartilajul, tesutul elastic care protejeaza capetele oaselor, se degradeaza treptat, ceea ce duce la dureri.
Ce este artrita reumatoida
Artrita reumatoida este o alta forma de artrita extrem de des intalnita. Efectele sunt similare osteoartritei, insa artrita reumatoida este o boala autoimunitara. Sistemul imunitar al organismul ataca propriile incheieturi, ducand la dureri si inflamatii. Este o afectiune mai intalnita in randul femeilor.
Cand apare artrita
Cand ne gandim la artrita, vizualizam persoane mature, trecute de mult de a doua tinerete. Adevarul este insa ca aceasta afectiune apare la persoanele sub 60 de ani. Artrita afecteaza in general persoanele de 40 ani, insa poate aparea si mai devreme, in special la persoanele care au suferit accidentari ale incheieturilor.
O alta cauza a artritei este si obezitatea, care duce la artrita in zona genunchilor care sunt supusi unei presiuni mari.
Care sunt simptomele artritei
Primele stadii ale artritei pot fi tacute, deoarece distrugerea usoara a cartilajelor nu prezinta simptome. De obicei, artrita este vizibila la nivelul mainilor, genunchilor, soldurilor, coloanei vertebrale, gatului, spatelui si degetelor.
Numai in cazurile grave, cand cartilajul este puternic distrus apar durerile si inflamatiile. Daca suferi de inflamatii si dureri severe mai mult de doua saptamani este indicat sa mergi la medic pentru un control amanuntit.
Cum se poate preveni artrita
Artrita este o afectiune care nu are vindecare, astfel ca masurile de preventie sunt extrem de importante. Astfel, pentru a preveni aceasta afectiune este foarte important sa faci cat mai multa miscare si sa ai un stil de viata activ.
De asemenea, este recomandat sa adopti un stil de viata echilibrat si sanatos si sa mentii o greutate corporala normala. Tot pentru a preveni artrita, este indicat sa eviti ranirea incheieturillor. Daca ai cateva kilograme in plus, incearca sa le dai jos.
Ce alimente sa consumi pentru a ameliora durerile articulare
Anumite alimente lupta impotriva inflamatiilor din organism, care sunt printre cele mai comune simptome ale artritei reumatoide si osteoartritei. De asemenea, aceste alimente amelioareaza durerile articulare.
Este astfel indicat sa incluzi in dieta ta cat mai multe alimente bogate in acizi grasi omega 3, precum somon, seminte de in, oua sau nuci. Asezoneaza preparatele culinare cu turmeric si ghimbir, deoarece aceste condimente au puternice proprietati antiinflamatorii.
De asemenea, este indicat sa eviti consumul unor legume precum rosiile, cartofii, ardeii sau vinetele, care agraveaza durerile articulare.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre