Ce trebuie sa stii despre laparoscopie, chirurgia minim invaziva

Ce trebuie sa stii despre laparoscopie, chirurgia minim invaziva
  calendar_month        
Chirurgia minim invaziva, cunoscuta si sub numele de chirurgia laparoscopia, este o tehnica medicala revolutionara, folosita la scara larga in tarile dezvoltate. Aceasta operatie nu necesita incizii abdominale mari, ci incizii mici de pana in 2 centimetri.

Chiar daca in alte tari este folosita cu succes, la noi in tara aceasta procedura nu este la fel de cunoscuta.

Ce este laparoscopia

Laparoscopia este o procedura medicala care foloseste un tub subtire, laparoscop, care este introdus in abdomen printr-o incizie mica.

Este folosita in special pentru a detecta probleme precum cistita, fibroame sau infectii. Mostrele de tesut pot fi extrase prin laparoscop pentru a fi supuse biopsiei.

De ce este efectuata laparoscopia

Laparoscopia este realizata pentru: a verifica posibilele tumori a verifica si trata afectiuni precum endometrioza sau sarcina etopica a descoperi anumite afectiuni pentru care o femeie nu poate ramane insarcinata a face o biopsie a descoperi daca in zona abdomenului se gasesc celulele canceroase a verifica unele organe, precum uterul, ovarele sau colonul.

Cum sa te pregatesti inainte de laparoscopie

Inainte de o operatie de laparoscopie este indicat sa discuti cu medicul in special daca esti alergica la anumite medicamente, inclusiv la anestezic. De asemenea, trebuie sa il informezi daca suferi de anumite afectiuni ale sangelui sau daca esti insarcinata.

Inainte de operatie este indicat sa nu bei apa sau sa mananci cu cateva ore inainte. Este indicat sa iti lasi acasa orice fel de bijuterii, deoarece in timpul operatiei vor fi scoase toate. Trebuie sa scoti ochelarii, lentilele de contact, protezele sau alte aparate mobile. De asemenea, inainte de laparoscopie, colonul trebuie sa fie gol.

Cum este efectuata laparoscopia

Laparoscopia este efectuata de catre un chirurg sau un medic ginecolog, sub anestezie generala. Cu o ora inainte de operatie, trebuie sa elimini tot lichidul din vezica urinara. Vei primi lichide si medicamente intravenos. De asemenea, iti va fi administrat si un sedativ care te va ajuta sa te relaxezi.

Dupa ce te vei relaxa, vei primi un tub prin care vei respira. Un tub subtire si flexibil va fi pus deasupra uretrei, iar o parte din parul pubian va fi ras. De asemenea, abdomenul si zona pelviana vor fi spalate cu un sapun special.

In timpul laparoscopiei va fi realizata o mica incizie in abdomen prin care va fi introdus laparoscopul care va analiza organele. De laparoscop pot fi atasate si alte obiecte care vor ajuta in timpul operatiei.

Dupa operatie, laparoscopul si toate obiectele vor fi indepartate, iar incizia va fi cusuta si bandajata. Cicatricea va fi foarte mica si se va estompa in timp.

O operatie de laparoscopie dureaza intre 30 si 90 de minute, in functie de ceea ce trebuie tratat. Dupa laparoscopie, vei ramane in spital pentru 2 - 4 ore. Iti vei putea relua activitatile obisnuite chiar de a doua zi.

Riscurile laparoscopiei: sangerare infectii afectarea unui organ sau a vaselor de sange.

Daca dupa operatie te confrunti cu simptome alarmante precum sangerare, umflaturi mari in zona inciziei, febra sau dureri abdominale severe este indicat sa mergi de urgenta la medic.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari