Ce trebuie sa stii despre medicamentele pentru afectiunile cardiace

history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Ian 2012, 09:38
Bolile cardiovasculare prezinta principala cauza de deces din lume, iar numarul persoanelor care sunt sub tratament medicamentos creste de la an la an.
Pe langa efectele benefice, numeroase medicamente pentru afectiunile cardiovasculare au si efecte adverse. Este astfel foarte important ca inainte de a urma un astfel de tratament sa discuti cu medicul de familie despre efectele adverse, doze si modul de administrare.
Iata ce trebuie sa stii despre cateva medicamente pentru afectiunile cardiovasculare:
Statine
Statinele intra in compozitia unor medicamente precum Zocor sau Lipitor. Statinele micsoreaza cu 20 - 50% nivelul de colesterol. Medicamentele pe baza de statine actioneaza asupra ficatului, care functioneaza la capacitate marita. Astfel, ficatul metaboliseaza si elimina colesterolul din sange mult mai rapid decat in mod normal.
Specialistii sunt ingrijorati insa ca pe termen lung, medicamentele cu statine pot duce la distrugerea ficatului. In cazuri severe, statinele duc la distrugerea severea a muschilor si necesita spitalizare.
Daca te confrunti cu dureri musculare severe dupa ce ai luat medicamente cu statine, in special daca aceste dureri sunt insotite de urina colorata, este indicat sa discuti cu medicul.
Aspirina
Aspiria este folosita pentru a preveni formarea de cheaguri de sange la persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare. Acest medicament inhiba efectele negative ale unor substante care apar in mod natural in organism, prostaglandine, si care favorizeaza formarea de cheaguri de sange.
Daca suferi de afectiuni cardiace, este foarte important sa iei aspirina. Ai grija insa ca acest medicament este riscant pentru cei care sufera de ulcer stomacal. De asemenea, aspirina trebuie administrata la recomandarea medicului. Pe termen lung, aspirina poate duce la hemoragii seriose, in special in zona stomacului, intestinelor si creierului.
Bisulfat de clopidogrel
Bisulfatul de clopidogrel intra in compozitia unor medicamente precum Plavix si este un tip de superaspirina, foarte eficient in prevenirea cheagurilor de sange.
Clopidogrelul este o substanta mult mai puternica decat aspirina, astfel ca poate duce la hemoragii mult mai frecvente. De asemenea, aceste medicamente sunt mai greu de metabolizat, iar ficatul nu poate il poate transforma in medicamente usor de absorbit de organism.
Warfarina
Warfarina intra in compozitia unor medicamente precum Coudamin. Este un anticuagulant, care este folosit pentru prevenirea si tratarea cheagurilor de sange. Medicamentele pe baza de warfarina blocheaza productia de vitamina K, un nutrient care este folosit de ficat pentru a produce proteine care favorizeaza formarea de cheaguri de sange.
Warfarina este o substanta care interactioneaza cu o seri de medicamente, care pot creste sau descreste efectele anticuagulante. Persoanele care urmeaza tratamente cu astfel de medicamente trebuie sa isi faca regulat analize de sange pentru a monitoriza starea sangelului.
Betablocante
Betablocantele intra in compozitia unor medicamente precum Toprol XL sau Coreg CR. Aceste medicamente micsoreaza rata cardiaca si severitatea contractiilor inimii. Sunt folosite pentru tratarea anginei pectorale, pentru stabilizarea ritmului cardiac si pentru mentinerea sanatoasa a inimii dupa un atac.
Betablocantele pot insa duce la ameteala si tensiune arteriala foarte scazuta. In cazuri severe pot cauza cosmaruri si depresie.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





de pasti
- person
"va puteti plimba pe oricare dintre alei , dar daca veti ajunge la inima mea calcati cu grija"