Ce trebuie sa stii despre virusul West Nile
history_edu ele.ro calendar_month 26 Iul 2011, 09:33
In sezonul cald, apar din ce in ce mai multe infectii transmise de catre tantari . Unul dintre cele mai severe virusuri transmise de tantari este West Nile. Acest virus poate afecta creierul, ducand la encefalita sau meningita, afectiuni foarte grave.
Ce este virusul West Nile
West Nile este un virus care poate infecta oameni, pasari, cai si tantari. Infectia cu acest tip de virus este foarte intalnita in Africa, Asia de Vest si Orientul Mijlociu. Virusul a ajuns si in Statele Unite ale Americii in vara anului 1999.
In general, tantarii sunt purtatorii acestui virus. Persoanele care contacteaza acest virus nu prezinta simptome grave. Daca virusul ajunge la creier poate fi fatal. Poate duce la inflamarea creierului (encefalita) sau inflamarea tesutului care protejeaza creierul (meningita).
Cum se transmite virusul West Nile
Virusul West Nile este transmis de catre tantari. Aceastia se infecteaza prin inteparea pasarilor care poarta acest virus. Oamenii se infecteaza cu acest virus in urma intepaturii unui tantar purtator de virus.
Acest virus se transmite in special in perioadele calde de primavara, vara si toamna. Virusul nu se transmite de la o persoana la alta sau de la animalele de companie. Perioada de incubatie este intre 5 si 15 zile.
Simptomele virusului West Nile
Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu virusul West Nile nu prezinta simptome. Exista si unele persoane care pot prezenta anumite simptome, cunoscute sub numele de "Febra West Nile". Printre aceste simptome se numara:
iritatii ale pielii
febra
dureri de cap
greata
voma
diaree
apetit scazut
noduli umflati
dureri musculare.
Simptomele apar in general dupa 3 - 14 zile de la infectare si tin in jur de 3 - 6 zile.
Cand sa mergi la medic
In cazuri severe pot exista si alte simptome:
febra mare brusca
dureri severe de cap
tremuraturi
coma
paralizie partiala.
Aceste simptome pot dura si cateva saptamani. Daca experimentezi astfel de simptome si ai fost intepata recent de tantari este indicat sa mergi de urgenta la medic. In cazuri foarte grave, virusul poate duce la encefalita sau meningita, afectiuni foarte grave.
Factori de risc
Riscul de infectare este crescut in perioadele calde, care favorizeaza dezvoltarea tantarilor. Persoanele de peste 50 de ani sunt cele mai predispune la contactarea virusului West Nile. De asemenea, si copiii reprezinta o categorie de varsta cu risc crescut de infectie.
Cum se trateaza virusul West Nile
Pentru virusul West Nile nu exista un tratament specific. In cazur grave, acesta infectie este tratata cu medicamente destinate infectiilro creierului. Medicamentele antiinflamatorii, perfuziile si monitorizarea medicala sunt necesare in cazuri grave. De asemenea, nu exista un antibiotic sau un vaccin specific pentru tratarea si prevenirea virusului West Nile.
Ce ii atrage pe tantari
parfumurile
apa statuta
femeile gravide
persoanele care transpira
alcoolul, in special berea
persoanele cu grupa de sange 0
hainele inchise la culoare
persoanele cu metabolismul mai rapid.
Masuri de preventie ale virusului West Nile
evita expunerea la tantari
poarta imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi
foloseste substante chimice care sa indeparteze tantarii
impiedica patrunderea tantarilor in casa
indeparteaza recipientele de apa statuta din jurul casei.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre