Cefaleea

Cefaleea
  calendar_month        
Durerea de cap, sau cefaleea este cel mai frecvent simptom intalnit la persoane de toate varstele.

Localizarea durerii este diferita: la frunte, ceafa, tample, in tot capul sau o jumatate a capului. (hemicranie)

Exista o durere de cap situata la suprafata craniului (piele, muschi, artere) care se accentueaza prin apasarea regiunii cu degetele si o cefalee profunda, care este independenta de invelisurile capului.

Cefaleea se intalneste frecvent la femei iar durerea de cap poate fi insotita si de greturi, varsaturi, ameteli, paloare, nervozitate, insomnii.


Cauzele cefaleei


la cap : amigdalita, sinuzita, otita, encefalita, abcesul dentar, edemul cerebral, tumorile cerebrale, nevralgii ale nervilor fetei si cefei

la distanta de cap: toate bolile generale sau ale diferitelor organe ale corpului sunt cauzatoare ale durerii de cap:- bolile infectioase febrile virale, mocrobiene sau parazitare

- bolile aparatului urinar si genital

- bolile de ficat si de fiere si ale tubului digestive (ulcerul gastroduodenal, gastrita, enterocolita, constipatia, indigestia)

- cresterea tensiunii arteriale si scaderea ei sunt insotite de cefalee

- perturbari ale glandelor endocrine: hipofiza, tiroida, suprarenale, ciclul menstrual

- intoxiacatiile cu alcool, tutun, oxid si bioxid de carbon, plumb

- alte cauze: efortul fizic si intelectual, surmenajul, enervarea, emotiile, tulburarile de vedere, variatiile de presiune atmosferica.

Cefaleea este un simptom si nu o boala prin urmare, analizele medicale trebuie sa depisteze boala care este raspunzatoare.

Tratamentul durerii de cap consta in administrarea de antinevralgice: aspirina, fasconal, paracetamol, algocalmin, cofedol

Se poate face un masaj apasat cu spirt camforat . Somnul, cu sau fara medicamente calmeaza durerile de cap. Daca cefaleea dureaza mai mult de cateva zile bolnavul trebuie sa consulte un medic.

Recomandari