Cele mai cunoscute controverse medicale
history_edu ele.ro calendar_month 24 Feb 2012, 10:09
Medicina alternativa, consumul de organisme modificate genetic sau medicamentele pentru slabit au nascut de-a lungul timpului numeroase controverse. Sunt benefice sau daunatoare pentru organismul uman?
Fluorul, benefic sau nu?
Benefic: Fluorul este un mineral care se gaseste in mod natural in sursele de apa, inclusiv in oceane, lacuri sau ape termale. Fluorul, in cantitatile potrivte, reduce cariile dentare, la copii si adulti si previne degradarea danturii. Este recomandat si copiilor mici, ajutand la dezvoltarea corespunzatoare a danturii.
Daunator: Folosit neadecvant si in cantitati mari, fluorul poate duce la numeroase problemed de sanatate. Studii recente evidentiaza legatura dintre fluor si fracturi, artrita, cancer osos, dereglari cerebrale si afectiuni ale tiroidei.
Sex, sa mai astepti sau nu?
Nu mai astepta: Abstinenta sexuala este inofensiva atunci cand este facuta cu moderatie. Insa sexul regulat, alaturi de partenerul de viata, ofera o serie de avantaje fizice si psihice, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Asteapta: Abstinenta sexuala pana la casatorie este una dintre cele mai bune masuri de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala, precum HIV, dar si a sarcinilor nedorite. In special adolescentii sunt sfatuiti sa amane momentul in care isi incep viata sexuala.
Medicina alternativa, benefica sau nu?
Benefica: Medicina alternativa include numeroase terapii si tehnici printre care homeoterapia, meditatia, yoga, acupunctura, masajul sau terapia cu muzica. Aceste terapii sunt benefice pentru persoanele care sufera de SIDA, artrita, cancer, dureri de spate si multe alte probleme de sanatate. Relaxeaza si confera o noua viziune asupra vietii.
Daunatoare: Medicina alternativa este bazata pe metode nestiintifice, credinte populare si tratamente naturiste, care adesea nu sunt sustinute de opiniile medicale autorizate. Cel mai adesea, medicina alternativa se bazeaza pe credinte metafizice si de cele mai multe ori nu au niciun rezultat. De altfel, specialistii sunt de parere ca multe practici "alternative" sunt adevarate sarlatanii.
Medicamentele pentru slabit, bune sau nu?
Bune: Medicamentele pentru slabit duc la pierderea a aproximativ 20 de kilograme intr-un an, fara eforturi speciale. Substantele din aceste medicamente ajuta la arderea rapida a grasimilor si sunt ideale pentru persoanele care vor sa slabeasca fara a apela la diete restrictive si infometare. Aceste medicamente inhiba pur si simplu pofta de mancare.
Daunatoare: Medicamentele pentru slabit nu sunt insa benefice pentru toata lumea si nu functioneaza la fel pentru toti. Cele mai multe medicamente pentru slabit nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani. Au si numeroase efecte secundare printre care gaze intestinale, diaree, insomnie, tahicardie, ameteala sau euforie.
Organismele modificate genetic, daunatoare sau nu?
Benefice: Organismele modifiate genetic au fost create pentru a reduce anumite costuri de cultivare sau crestere. De cele mai multe ori, organismele modificate genetic sunt mult mai dense din punct de vedere nutritional. Anumite astfel de organisme ajuta la prevenirea anumitor afectiuni, prin suplimentarea de vitamine si minerale necesare organismului uman.
Daunatoare: Consumul de organisme modificate genetic duc la infertilitate si alte probleme de sanatate.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre