Cele mai potrivite ore pentru a lua medicamentele

Cele mai potrivite ore pentru a lua medicamentele
  calendar_month        
Chiar daca luam aproape zilnic medicamente pentru diferite afectiuni, foarte putine dintre noi acordam o atentie deosebita orei la care trebuie sa le luam.

Specialistii sunt insa de parere ca ora la care luam medicamentele este un aspect mult mai important decat cred pacientii. Atunci cand vine vorba de afectiuni precum artrita, osteoporoza sau arsuri stomacale, ora la care luam medicamentele are un impact semnificativ asupra eficientei acestor medicamente.

Ritmul circadian, ceasul biologic intern de 24 de ore, este responsabil pentru eficienta medicamentelor pe care le luam in cursul unei zilei.

Acest ceas biologic este condus de hipotalamus. Hipotamalamusul controleaza atat sistemul nostru imunitar, cat si tensiunea arteriala, temperatura corpului, productia de hormoni si nivelul de oboseala.

Iata cand trebuie sa iei medicamentele:

Pentru osteoporoza


Cele mai prescrise medicamente pentru osteoporoza sunt bifosfonatii, care previn pierderea masei osoase. Aceste medicamente sunt insa absorbite foarte greu de organism si nu se dizolva bine, in special in uleiuri si grasimi.

Astfel, aceste medicamente trebuie luate la prima ora a diminetii, cu multa apa, pe stomacul gol. Dupa aceea, pacientii trebuie sa astepte timp de o ora inainte de a manca sau a bea.

De asemenea, persoanele care sufera de osteoporoza trebuie sa ia si suplimente cu calciu si vitamina D. Aceste suplimente impiedica insa absorbtia bifosfonatilor, astfel ca trebuie sa le iei la distanta de o ora.

Pentru hipertensiune

Specialistii sunt de parere ca medicamentele pentru hipertensiune trebuie luate seara sau noapte, deoarece sunt mult mai eficiente si reduc semnificativ riscul de atacuri de inima si infarct.

Tensiunea arteriala din timpul noptii este un indicator relevant atunci cand vine vorba despre riscul cardiovascular. La persoanele sanatoase, tensiunea arteriala scade cu 20 % in timpul noptii, insa la persoanele care sufera de hipertensiune aceste fenomen nu mai are loc.

Pentru artrita

Durerile articurale se agraveaza de obicei dupa-amiaza, astfel ca medicamentele trebuie luate in apropiere de ora pranzului.

In cazul persoanelor care sufera de reumatism, momentul cel mai potrivit pentru a lua medicamentele este dupa masa de seara.

Pentru colesterol

Medicamentele pentru colesterol sunt mult mai eficiente daca sunt administrate seara, inainte de culcare. In acest fel se reduce riscul de atacuri de inima si blocajul arterelor. Medicamentele pentru colesterol administrate seara imbunatatesc si functionarea vaselor de sange.

Specialistii sunt de parere ca aceste fenomene apar deoarece cea mai mare cantitate de colesterol este produsa in timpul somnului.

Pentru afectiunile cardiace

Cel mai bun moment pentru a lua medicamentele pentru afectiunile cardiace este la prima ora a diminetii.

Cercetatorii au identificat o proteina care regleaza ritmul cardiac. Impulsurile electrice ale inimii sunt mai rare dupa ora 6 dimineata. Acest lucru inseamna ca dupa ora 6 dimineata creste riscul de atacuri de inima.

Pentru tiroida

Cele mai multe medicamente pentru tiroida contin levotiroxina, o versiune sintetica a hormonul tiroidian T4. Acest hormon trebuie sa fie intai metabolizat pentru a fi eficient, ceea ce necesita mult timp.

Medicii recomanda administrarea acestor medicamente seara, inainte de culcare. In acest fel, medicamentele vor avea timp sa se metabolizeze si sa fie absorbite de catre organism.

Autor: Mihaela Rotaru
Recomandari