Cerealele la micul dejun previn hipertensiunea

Cerealele la micul dejun previn hipertensiunea
  calendar_month        
Cerealele integrale la micul dejun reduc semnificativ riscul de hipertensiune , spun cercetatorii americani.

Mai exact, potrivit declaratiilor Dr. Jinesh Kochar de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, riscul de hipertensiune scade cu pana la 20% la persoanele care au consumat cereale integrale de cel putin 7 ori pe saptamana.

Echipa condusa de Dr. Kochar a descoperit ca deoarece cerealele de la micul dejun se servesc in general fara grasimi saturate, acestea pot fi o sursa mai sanatoasa de cereale integrale decat painea. In plus, celelalte ingrediente adaugate de obicei in cereale, precum fructele, stafidele si nucile contin fibre si potasiu, care contribuie, de asemenea, la reducerea presiunii sangelui.

Hipertensiunea arteriala a fost legata de o serie de factori ai stilului de viata, inclusiv lipsa de exercitiu fizic, consumul exagerat de sodiu, obezitatea si stresul. Hipertensiunea creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, si este o cauza principala de deces la noi in tara.

Cercetatorii au subliniat faptul ca, desi doar consumul regulat de cereale integrale nu poate controla tensiunea arteriala, este un mod simplu de a preveni hipertensiunea. Potrivit Kochar, "alaturi de un stil de viata sanatos, un aportul scazut de sodiu si activitate fizica, consumul de cereale integrale din aceasta sursa usor accesibila poate reduce riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala cronica."

Pentru studiul lor, echipa de cercetatori a adunat date despre 13 368 medici de sex masculin cu o varsta medie de 52 ani, inclusi in studiul de lunga durata asupra sanatatii medicilor. La inceputul studiului, toti participantii au avut tensiune arteriala normala. Cu toate acestea, dupa mai mult de 16 de ani de follow-up, un total de 7 267 dintre barbati au dezvoltat hipertensiune.

Participantii au fost impartiti in patru grupe, in functie de aportul lor de cereale. Rezultatele au aratat ca cei care au consumat cereale cel putin 1 data pe saptamana au avut un risc cu 8% mai redus de hipertensiune, comparativ cu cei care nu au consumat cereale. Printre barbatii care au mancat cereale de 2-6 ori pe saptamana, riscul de hipertensiune a fost redus cu 16%, in timp ce barbatii care au consumat cereale de cate 7 sau mai multe ori pe saptamana, riscul de hipertensiune arteriala a scazut cu 25%.

Dupa ajustarea rezultatelor pentru acei barbati care aveau un istoric de fumat sau consum de alcool, aportul de fructe si legume, greutate, activitate fizica, precum si orice antecedente de diabet, participantii care au mancat cereale de 2-6 ori pe saptamana au avut inca o reducere de 12% a riscului de hipertensiune arteriala, in timp ce pentru aceia care au consumat cereale de cate 7 sau mai multe ori pe saptamana, a ramas o scadere cu 19% a riscului.

Desi studiile anterioare au aratat ca cereale integrale au, de asemenea, beneficii si pentru sanatatea inimii femeilor, Kochar a recunoscut ca vort fi necesare mai multe cercetari pentru a determina daca cerealele determina si un risc scazut de hipertensiune arteriala in randul femeilor.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right