Cheaguri de sange in timpul menstruatiei: cand ar trebui sa iti faci griji

Cheaguri de sange in timpul menstruatiei: cand ar trebui sa iti faci griji
  calendar_month        
In timpul menstruatiei, multe lucruri te pot lua prin surprindere, inclusiv inesteticele cheaguri de sange de diverse dimensiuni.

Fenomenul este perfect normal si apare la majoritatea femeilor, inainte si dupa nastere, in urma transformarilor continue ale organismului.

Chiar daca cheagurile de sange nu sunt de obicei alarmante, exista si situatii in care ar trebui sa iti faci griji.


Sangele menstrual isi schimba culoarea si consistenta de la o luna la cealalta, in functie de nivelul hormonal, dispozitia fiziologica, tratamentele medicamentoase urmate, dieta etc. In aceste conditii, aparitia cheagurilor de sange este absolut normala. Totusi, daca ele sunt eliminate in numar mare si apar insotite de durere, grijile tale sunt justificate.

Cheaguri de sange normale la menstruatie

Conditiile normale in care apar cheagurile de sange la menstruatie sunt usor de inteles: in timpul eliminarii menstrei, corpul secreta anticoagulanti care mentin fluiditatea sangelui menstrual. Atunci cand fluxul este abundent, substantele corpului care subtiaza sangele nu mai pot actiona la timp si astfel se formeaza pe alocuri cheaguri.

Nu uita nici ca membrana uterului se ingroasa mai tare in anumite luni, rezultand o menstra mai abundenta si mai consistenta. Cheagurile de sange au un aspect gelatinos, o nuanta care variaza de la rosu intens la maron inchis si dispar in a doua zi a menstruatiei.

Cheaguri de sange la menstruatie care sa te ingrijoreze

Desigur, poti elimina la menstruatie si cheaguri de sange care sa te ingrijoreze. Daca dimensiunea lor depaseste marimea unei monede si sunt insotite de o hemoragie abundenta, crampe menstruale foarte dureroase si o senzatie generala de disconfort, ar fi indicat sa apelezi la un control ginecologic.

Atunci cand cheagurile de sange apar pe fondul unei afectiuni genitale sau endocrine, se transforma in simptomul mai multor boli care iti solicita toata atentia.

Fibromul uterin: desi fibromul uterin nu are de obicei simptome, fluxul menstrual abundent cu cheaguri este cel mai evident semnal de alarma in acest caz.

Dezechilibrele hormonale: fluctuatiile estrogenului si ale progesteronului deregleaza fluxul menstrual si favorizeaza coagularea sangelui. Schimbarile hormonale pot fi rezultatul unor medicamente (steroizi in special), pierdere brusca in greutate, menopauza etc.

Uterul marit: dupa sarcina, uterul nu revine intotdeauna la dimensiunile sale normale imediat. Prin urmare, sangele va fi eliminat mai greu in timpul menstruatiei, coagulandu-se in uter pana la umplerea acestuia.

Endometrioza: tesutul care formeaza membrana uterina se cumuleaza in afara cavitatii uterului, conducand la dereglari ale menstruatiei.

Diagnosticarea cauzei cheagurilor de sange la menstruatie

In cazul in care banuiesti ca natura cheagurilor de sange pe care le elimini este anormala, o ecografie intravaginala iti poate arata daca ai motive sa iti faci griji sau nu. In functie de simptome, medicul ginecolog poate sa evalueze cheagurile de sange prin:

Examen RMN: pentru observarea modificarii tesuturilor in uter (fibrom).
Teste de sange: pentru verificarea coagularii sangelui, a anemiei sau a eventualei carente in fier.
Biopsie: pentru prelevarea unei mostre de tesut uterin.
Dilatare si chiuretaj: pentru prelevarea unei mostre de tesut uterin si cervical.In cazul in care nu ai mai observat in trecut cheaguri de sange in timpul menstruatiei si ele au aparut brusc, consulta medicul pentru evitarea oricarui pericol asociat lor.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari