Cine sunt eu? Borderline si identitatea

Cine sunt eu? Borderline si identitatea
  calendar_month        
Te-ai intrebat vreodata "Cine sunt eu?

In ce cred? Care este locul meu in lumea asta?"

Daca da, nu esti singura.

Multi oameni cu Tulburare de Personalitate tip Borderline (BPD) se lupta cu probleme de identitate - unul din simptome centrale ale tulburarii.

Multi oameni fara Tulburare tip Borderline se lupta cu probleme de identitate. Dar cei cu BPD au adesea o lipsa foarte profunda a sinelui. Daca te lupti cu sentimentul de a nu sti cine esti sau in ce crezi, acesta poate fi un simptom la care te poti raporta.

"Cine sunt eu?" - Ce este identitatea?

Ce este mai exact "identitatea"? Majoritatea expertilor vad identitatea ca pe un sentiment si o imagine a propriei persoane. Un simt al identitatii stabil inseamna a fi capabil de a te vedea pe tine insati drept aceeasi persoana in trecut, prezent si viitor. Inseamna a te putea vedea pe tine insati intr-un fel, desi de multe ori te poti comporta in moduri contradictorii.

Identitatea este destul de extinsa si include multe aspecte ale sinelui. Sentimentul tau de identitate este probabil o suma a credintelor, atituidinilor, abilitatilor, istoriei personale, comportament, personalitate, temperament, cunostinte, opinii si roluri. Identitatea este un fel de auto-definire - este "lipiciul" care leaga impreuna toate aceste aspecte diverse ale propriei persoane.

De ce este identitatea importanta?

In primul rand, o identitate puternica te ajuta sa iti dezvolt increderea in sine. Fara sa stii cine esti, cum poti dezvolta sentimentul ca meriti respectul tau si al celorlalti?

In plus, o identitate puternica te poate ajuta sa te adaptezi schimbarilor. In timp ce lumea din jurul tau se schimba in mod constant, daca ai un semtiment puternic al propriei persoane, practic ai o ancora de care sa te tii cat timp de adaptezi. Fara acea ancora, schimbarile pot fi haotice si chiar terifiante.


Intrebarea "Cine sunt eu?" si BDP

Unul din simptomele Borderline este "tulburarea identitatii", sau o imagine de sine instabila persistenta. Spre exemplu, considera acest citat de la un pacient cu Tulburare de Personalitate Borderline:

"…imi este foarte greu sa las alti oameni sa se apropie de mine. Imi este pur si simplu prea teama ca vor descoperi ca defapt nu sunt nimic, ca sunt un nimeni, o umbra, o fantoma. Mi-e teama ca vor afla ca nu am nici o opinie despre nimic, nici o atitudine, nici o ideologie, ca nu stiu nimic despre nimic, si dintr-o data isi vor da seama cat de plictisitor sunt defapt."

Persoanele cu BDP raporteaza adesea ca nu au nici cea mai vaga idee cine sunt sau in ce cred. Adesea, persoanele cu BDP raporteaza ca se simt pur si simplu "non-existenti". Altii sustin ca se simt aproape ca un cameleon in termeni de identitate - schimba ceea ce sunt sau cine sunt in functie de circumstante sau de ceea ce cred ca isi doresc alti oameni de la ei.

Sigur, toti ne schimbam comportamentul intr-o anumita masura, in functie de context, dar in BDP aceasta schimbare este mult mai profunda - multi oameni cu BDP raporteaza ca impreuna cu comportamentul lor, se schimba si gandurile si sentimentele in functie de situatia curenta.

Problemele de identitate in BDP sunt adesea numite "raspandirea identitatii". Aceasta se refera la dificultatile de a determina cine esti in relatie cu ceilalti oameni. Unele persoane cu Borderline descriu acst aspect sub forma unei dificultati de a intelege unde se "termina" propria persoana si unde "incepe" celalalt. Drept rezultat, multe persoane cu BDP se lupta sa stabileasca si sa mentina limite personale sanatoase.

De ce persoanele cu BDP au probleme de identitate?

Din pacate, exista foarte putine cercetari asupra tulburarilor de identitate asociate cu BDP, dar sunt multe teorii care incearca sa stabileasca de ce persoanele cu Borderline se lupta cu identitatea.

Unii cercetatori sunt de parere ca iti dezvolti identitatea observandu-ti emotiile, gandurile si sentimentele, pe langa reactiile celorlalti la persoana ta. Daca ai BDP si instabilitatea emotionala, comportamentul impulsiv si gandirea dihotomica asociate tulburarii, ai putea avea greutati in formarea un sentiment coerent al propriei persoane deoarece experientele tale interne si actiunile externe nu sunt consistente.

Pe deasupra, multi oameni cu BDP vin din medii haotice sau abuzive, ceea ce poate contrinui la un sentiment instabil al sinelui. Daca determini cine esti pe baza reactiilor celolrlalti la persoana ta, iar acele reactii au fost imprevizibile sau infricosatoare, nu ai nici o baza pentru a dezvolta un sentiment puternic al identitatii.

Cum te regasesti

Deci cum raspunzi la intrebarea "cine sunt eu?" Desigur, nu exista nici o solutie magica pentru problemele de personalitate - acestea sunt complicate. Cu toate astea, majoritatea tratamentelor pentru Tulburarea de Personalitate tip Borderline includ componente care te pot ajuta sa incepi sa descoperi cine esti. Primul pas in regasirea de sine este gasirea unui terapeut bun care te poate ajuta sa lucrezi cu problemele de identitate cu care te confrunti.
Recomandari