Ciuperci: atentie la intoxicatii!

Ciuperci: atentie la intoxicatii!
  calendar_month        
Consumul de ciuperci otravitoare are consecinte grave asupra sanatatii. Iata cateva sfaturi pentru a evita intoxicatiile cu ciuperci!

Cum se produc intoxicatiile?

Intoxicatiile sunt in general consecintele confuziei intre diferitele specii de ciuperci. In multe cazuri, persoanele care consuma orice fel de ciuperci care le cad in mana ignora riscul de intoxicatie si nu au cunostinte despre aceste plante.

6 sfaturi pentru a evita riscurile

Nu trebuie sa culegi o ciuperca daca nu esti sigura ca e comestibila. Unele specii otravitoare seamana mult cu cele comestibile.

Culege doar specimentele in stare buna, prelevand atat piciorul cat si palaria pentru a facilita identificarea.

Nu culege ciuperci din zone poluate cum ar fi de pe marginea drumurilor, de langa calea ferata sau de pe langa gropile de gunoi.

Separa ciupercile recoltate pe specii, deoarece un specimen otravitor le poate contamina si pe celelalte. Pune-le intr-o ladita sau intr-o cutie de carton, in niciun caz in sac de plastic, acesta accelerand putrezirea.

Conserva ciupercile la frigider si consuma-le in maximum 2 zile dupa ce le-ai cules sau cumparat. Ciupercile nu se consuma crude!

Spala-te pe maini dupa ce ai cules ciuperci.

Ce faci in caz de intoxicatie?

In caz ca ai unul sau mai multe simptome (diaree, varsaturi, greturi, tremuraturi, vertijuri, tulburari de vedere) in urma consumului de ciuperci, trebuie sa chemi ambulanta sau sa ajungi cat mai repede la spital si sa mentionezi ca ai putea suferi o intoxicatie.

Simptomele incep sa apara in primele 12 ore dupa consum, iar starea persoanei intoxicate se agraveaza apoi. Ar fi bine sa te gandesti pe drumul catre spital si sa le spui apoi medicilor cand ai mancat ciuperci si la ce ora au aparut primele simptome. Mergi cu ciupercile la spital pentru identificarea speciei.

Consecintele asupra sanatatii pot fi grave: tulburari digestive severe, afectarea ficatului, putand fi necesara si grefa. Intoxicatiile conduc la spitalizari, adesea in salile de reanimare, sau chiar la deces.Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Alb
  • person

    "daca dragoste nu e, totul e, dar e-n zadar."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right