Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (II)

history_edu redactia ele.ro calendar_month 19 Apr 2010, 17:42
In prima parte a articolului am descris in linii mari ce este un atac cerebral sau comotie cerebrala si cum poti recunoaste simptomele astfel incat sa poti ajuta la nevoie persoana afectata.
Insa ce se intampla in continuare cu o persoana care a suferit un atac cerebral?
Cum pune medicul sau persoanele din jur diagnosticul de atac cerebral?
Imediat dupa un atac cerebral persoana afectata resimte puternic lipsa de echilibru.
Atat la nivel fizic, prin clatinare, ameteli si imposibilitatea de a sta in picioare, cat si la nivel cerebral, prin perturbarea coerentei nervoase.
Astfel, ii este foarte greu daca nu imposibil sa raspunda la intrebari simple si logice, de genul "In ce zi suntem azi?" sau sa ridice un anume brat, dreptul sau stangul, cand i se cere.
De aceea aceste semne de dezechilibru sunt primele care aduc diagnosticul de comotie cerebrala, chiar in lipsa unui personal medical specializat.
Odata ajunsa la spital, persoana afectata este supusa unor serii de investigatii medicale amanuntite, cum ar fi imagistica computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).
Care este tratamentul in cazul comotiei cerebrale?
Odata investigatiile terminate si diagnosticul stabilit, se incepe prin tratarea leziunilor din zona capului, daca ele exista, cu gheata si analgezice, ca Paracetamol sau Ibuprofen.
Repaosul total este obligatoriu, la domiciliu, cu diminuarea drastica a activitatilor fizice, fara alcool, cafea sau alti excitanti nervosi.
Din pacate, foarte multe persoane fac confuzie intre comotia cerebrala si accidentul vascular cerebral, care inseamna spargerea sau blocarea unui vas de sange care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Tabara de pictura Hobby Art pt adulti, in Maramures
- person
"frumosul se simte dupa regulile interioare ale fiecaruia spunea cineva acum mult timp."