Comunicarea beneficiilor de sanatate ale alimentelor

Comunicarea beneficiilor de sanatate ale alimentelor
  calendar_month        
Afla cateva informatii despre modul de comunicare a beneficiilor de sanatate ale alimentele si modul cum functioneaza Autoritatea Natioanala pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Iata ce am aflat in urma intalnirii cu profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi si cu directorul de comunicare Danone Bogdan Ioachim.

Cum recunoastem alimentele sanatoase?

Traditia din familie

In general recunoastem un aliment sanatos dupa traditia alimentara din familie, stim ca mama ne dadea un anumit aliment si asa ne-am facut mari. Gandindu-ne ce mancam la mama acasa ne vin in minte omleta, cartofii prajiti, slanina sau gogosile. Totusi trebuie sa luam in calcul ca acum 30 de ani nu petreceam atatea ora la birou, nu statea asa mult in fata televizorului sau a computerului. Prin urmare stilul alimentar trebuie armonizat cu stilul de viata.

Sfatul medicului

Un alt element care contribuie la identificarea alimentelor sanatoase este sfatul medicului sau al nutritionistului care spune fie sa reduci sarea, grasimile si dulciurile din dieta fie sa consumi un plus de calciu, vitamine, proteine sau fibre. Avem nevoie de urgent de o educatie nutritionala pentru ca generatia parintilor nostri a descoperit noile tentatiii alimentare (tip fast food) iar exemplul este preluat de copii.

Comunicarea si reclama

Un al treilea element al recunoasterii alimentelor sanatoase este comunicarea pe ambalaj sau reclama. Totusi reclama e de multe ori privita cu suspiciune, si multi vad publicitatea ca o exagerare menita sa vanda. Ideea este ca e nevoie de reglementari la nivel european a utilizarii mentiunilor de nutritie si sanatate pentru informarea si protectia consumatorilor.

Cine e EFSA?

Autoritatea Nationala pentru Siguranta Alimentarelor (EFSA) este un organism de suport al Comisiei Europene care evalueaza riscurile in domeniul sigurantei produselor alimentare si nu numai. Printre atributele exercitate se numare alimentele cu destinatie speciala, aditivi, medicamente si suplimente alimentare, dezinfectanti, coloranti si aditivi alimentari.

Aspecte evaluate de EFSA

Rigoarea dovezilor stiintifice, relatia cauza-efect dintre substanta active si beneficiul pentru sanatate, mecanismul de actiune al substantei active si relevanta pentru sanatatea publica a beneficiului de sanatate comunicat.

Exemplu

EFSA a dat opinie negativa pentru mentiunea privind rolul bicarbonatului de sodiu in reducerea aciditatii gastrice. Asadar, daca aveti neplaceri cauzate de aciditatea gastrica si ati putea beneficia de efectul bicarbonatului, tot de la bunici veti afla cum sa combateti problema. Firma producatoare nu poate comunica acest lucru pentru ca EFSA a dat aceasta opinie negativa.

EFSA a intampinat dificultati in analiza probioticelor si recunoaste ca nu are experti in tot spectrul de problematica, in mod explicit probioticele.

Matricea alimentara

Aceasta se determina pentru biodisponibilitatea subtantei active si echilibrul nutritional. De exemplul calciu se asimileaza cel mai bine din lactate si prea putin din vegetalele verzi.

Regulamentul prevede ca un aliment purtator de mentiuni de sanatate trebuie sa fie adecvat unei nutritii echilibrate (sa nu contina in exces sare, zahar sau grasimi saturate).

Lipsa unui reper nutritional poate avea consecinte grave, fiind posibile mentiuni care sa indemne la consumul de alimente nesanatoase. De exemplu sare de mare contine magneziu, benefic pentru inima si sistemul nervos. Mentiunea e corecta dar matricea este nepotrivita, caci excesul de sare, dupa cum se stie, este daunator sanatatii.



Recomandari