Conjunctivita: cum o tratezi repede si eficient?
Conjunctivita este boala provocata de inflamarea conjunctivei, tesutul ce captuseste fata interioara a pleoapei. In cazul infectiilor bacteriene sau virale ce provoaca conjunctivita, cele mai frecvente, tratamentul este simplu, constand in folosirea colirelor si in respectarea regulilor de baza ale igienei.
Cauzele inflamarii conjunctivei sunt variate. Conjunctiva este un tesut foarte fin si transparent, ce poate fi infectat de diferite organisme: virusi, bacterii, micoze. Totusi, infectiile virale sunt mai frecvente decat cele bacteriene.
Simptomele conjunctivitei
Un ochi iritat si sensibil la lumina, o conjunctiva cu aspect violaceu si secretii ce pot fi transparente, albe sau galbene, ce pot lipi ochii, in special noaptea. Vederea poate fi mai mult sau mai putin deranjata, in functie de cantitatea de secretii.
Tratament
In general, vindecarea este spontana. In caz de conjunctivita care persista, nu trebuie sa eziti sa consulti medicul. El iti poate face o analiza a secretiilor oculare, pentru a determina natura exacta a conjunctivitei: bacteriana sau virala. De altfel, conjunctivitele de origine virala sunt uneori asociate si cu infectii respiratorii ale cailor superioare (nas, gat).
Pentru a dezlipi ochii, foloseste un betisor de urechi imbibat in apa sterila. Pentru a elimina secretiile, clateste-ti delicat pleoapele cu apa sterila si apoi sterge-te cu o carpa curata.
Atentie: deoarece conjunctivitele infectioase sunt foarte contagioase, trebuie sa fii sigura ca ai propria lenjerie si prosoape, separate de cele ale celorlalti membri ai familiei.
Nu trebuie sa mergi la serviciu sau la scoala, si trebuie sa respecti regulile de igiena cu strictete: spala-te pe maini inainte si dupa ce ai atins ochiul infectat, nu atinge ochiul sanatos dupa ce l-ati atins pe cel bolnav.
Antibioticele nu sunt utile decat in caz de conjunctivita bacteriana. Cu toate acestea, medicul poate sa le prescrie si in alte cazuri, sub forma de colir sau pomada. Tratamentul dureaza 7-10 zile, iar colirele trebuie aplicate regulat, deoarece sunt eliminate rapid prin lacrimare.
Alte articole despre