Consumul de acizi grasi polinesaturati reduce riscul de parodontoza cu 20-30 %

Consumul de acizi grasi polinesaturati reduce riscul de parodontoza cu 20-30 %
  calendar_month        
Omega 3 -pentru gingii sanatoase

Consumul acizilor grasi polinesaturati, care se gasesc in peste, reduce riscul aparitiei parodontozei cu 20-30%.

Parodontoza se manifesta prin inflamarea si inrosirea gingiilor, aceste simptome fiind insotite de senzatia de durere. In timp, apare fenomenul indepartarii gingiilor de pe suprafata dintilor si fara interventia stomatologica prompta, acestia pot in cele din urma sa cada.

Conform datelor unei cercetari conduse de Universitatea Harvard, Statele Unite, parodontoza este o afectiune extrem de des intalnita, a carei aparitie ar putea fi evitata prin consumul acizilor grasi polinesaturati -Omega 3 si Omega 6 -care se gasesc cu precadere in peste.

Studiu

Cercetarea, publicata in "Journal of the American Dietetic Association", a fost efectuata pe un grup de peste 9.000 de adulti, care au participat intre anii 1999 si 2004 la programul "National Health and Nutrition Examination Survey" (Studiul National de Nutritie si Sanatate), in cadrul caruia au fost studiate obiceiurile alimentare ale americanilor. Rezultatele au confirmat faptul ca parodontoza afecteaza 8,2% din populatie.

Pentru studiul sau, Asghar Naqvi (Beth Israel Deaconess Medical Center -Universitatea Harvard), a evaluat consumul unor anumiti acizi grasi polinesaturati, dintre care DHA, EPA si acidul linoleic, raportat la prezenta pioreei. In cazul persoanelor care consuma cantitati mari de DHA s-a constatat ca probabilitatea de a avea probleme cu gingiile este redusa cu 30%.

Aceasta proprietate protectoare pare a fi prezenta chiar si in cazul EPA, desi intr-o mai mica masura (riscul de a dezvolta parodontoza se diminueaza cu 23%). In schimb, acidul linoleic nu pare a avea capacitati preventive importante in ceea ce priveste pioreea.

Pentru a obtine rezultate bune in preventia parodontozei este suficient consumul a 40 mg de DHA si de 10 mg de EPA zilnic. Spre exemplu, 100 de grame de somon, macrou sau ton, contin mai mult de 1 gram de acid DHA.

Inflamatia

Cum insa pot contribui acizii grasi la reducerea riscului de dezvoltare a afectiunilor gingivale?

Raspunsul: datorita proprietatilor lor anti-inflamatoare, descrise deja foarte amanuntit in studiile de specialitate.

Pana in prezent tratamentul parodontozei s-a bazat numai pe indepartarea stomatologica a bacteriilor care provocau inflamatia si pe tratamentul cu antibiotice. Daca ar fi confirmata eficacitatea preventiei sau chiar terapiei nutritionale cu acizi grasi polinesaturati, un astfel de tratament ar fi mult mai simplu si ar presupune costuri mai reduse -explica Asghar Naqvi.

Datele noastre sustin ipoteza potrivit careia acizii grasi polinesaturati sunt foarte eficienti in combaterea afectiunilor patologice care se manifesta prin inflamatii. A considera ca acestia pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a parodontozei ar putea avea un ecou pozitiv si in preventia altor afectiuni care manifesta aceasta componenta inflamatorie, spre exemplu icterul.

Sunt trei rezultate principale ale acestui studiu: inainte de toate, efectul preventiv a fost observat in cazul administrarii reduse de DHA si EPA - remarca Elizabeth Krall Kaye, odontologist in cadrul Universitatii Boston, intr-un editorial care insoteste studiul lui Naqvi.

In al doilea rand, se pare ca aceste cantitati limitate sunt un prag dincolo de care efectul protector nu creste, cu alte cuvinte, nu par a se manifesta diferente mari in ceea ce priveste efectul fie ca acizii grasi sunt introdusi prin alimentatie, fie prin intermediul suplimentelor alimentare. Daca aceste date ar fi confirmate, s-ar putea afirma ca printr-un consum moderat de acizi grasi in cadrul alimentatiei -spre exemplu prin cresterea consumului de peste precum somon, macrou, hamsii- este posibila obtinerea de beneficii importante in ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii gingivale.Recomandari