Cortizonul - periculos pentru sanatate? (I)

Cortizonul - periculos pentru sanatate? (I)
  calendar_month        
Medicament uzual, ce face miracole in dermatologie, cortizonul este totusi cunoscut si pentru multiplele sale efecte secundare: ingrasare, dependenta, diabet. Cand e cazul sa te ingrijorezi?

Cortizonul duce la ingrasare - fals

Tratamentul cu cortizon nu duce neaparat la ingrasare. Este doar o chestiune de doza si de durata. Surplusul de kilograme este consecinta unui tratament in doze mari (doza maxima este de 1 mg/kg corp) si de lunga durata. In caz ca ti se recomanda un astfel de tratament, evita sarea in dieta, mareste-ti consumul de proteine (carne de pui, peste) si glucide lente (paste, orez) in defavoarea glucidelor rapide (bomboane, prajituri) pentru a evita ingrasarea. Acest efect secundar este semnificativ mai ales cand cortizonul se ia sub forma de comprimate.

Cortizonul mareste riscul de ulcer - adevarat

Deoarece cortizonul provoaca hipersecretia acida a stomacului, el irita mucoasa stomacala si favorizeaza aparitia ulcerului. Ia cortizon inainte de masa pentru a limita efectele digestive indezirabile . Daca ai mai avut ulcer inainte, asociaza tratamentul cu cortizon cu un protector gastric.

Cortizonul mareste tensiunea - adevarat

Cortizonul incurajeaza retentia de apa si de sare, marind presiunea sangelui in artere, deci favorizand hipertensiunea. Relatia este confirmata atunci cand hipertensiunea dispare odata cu stoparea tratamentului. Adopta un regim sarac in sare intimpul tratamentului cu cortizon si cere ajutorul medicului. Riscul de hipertensiune este prezent mai ales in urma unui tratament cu cortizon sub forma de comprimate, de lunga durata.

Cortizonul mareste glicemia - adevarat

Daca iei comprimate de cortizon multa vreme, ai face bine sa-ti supraveghezi glicemia. Cortizonul mareste glicemia, ducand la aparitia sau la dezechilibrarea diabetului, si in consecinta apare ingrasarea. Controleaza-ti des glicemia si limiteaza consului de zahar.

Cortizonul scade imunitatea - adevarat

Cortizonul scade imunitatea organismului, favorizand infectiile (dentare, urinare, micozele) si incetinind procesele de cicatrizare ale plagilor, mai ales cand tratamentul cu cortizon este de lunga durata si sub forma de comprimate orale. Adopta o igiena corporala fara defect, iar la cea mai mica indoiala de infectie, consulta medicul. Actiunea cortizonului de scadere a sistemului de aparare a organismului este benefica totusi in caz de grefa, protejand organul grefat si scazand riscurile de respingere.

Alte efecte secundare joi, in partea a II-a a articolului!

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Pe pod
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right