Creme antisolare periculoase pentru sanatate!
history_edu redactia ele.ro calendar_month 08 Iul 2010, 16:47
Un ingredient folosit frecvent in cremele de protectie solara poate mari riscul de cancer al pielii, sugereaza un nou studiu american.
Care este numele acestui aditiv cancerigen, care sunt in general ingredientele de evitat intr-un produs de protectie solara si care sunt cele benefice? Citeste mai departe!
Cremele de protectie solara sunt periculoase?
Desi cremele antisolare s-au inventat pentru a ne proteja de cancerul de piele, s-a descoperit recent ca unul din ingredientele frecvent utilizate in retetele de fabricatie ale acestor creme si lotiuni favorizeaza dezvoltarea unei tumori cutanate, atunci cand este expus la raze UV.
Numele compusului malefic este "retinil ftalat" (un derivat al retinolului, adica al vitaminei A) si se gaseste in numeroase produse cosmetice (creme antirid, balsamuri de buze, geluri de par, lapte de corp si creme pentru protectia solara) datorita proprietatilor sale antioxidante.
Expus la razele Uv, acest compus a fost asociat cu un risc crescut de tumora la soareci. Mai ramane de dovedit ca si la oameni se intampla acelasi lucru. Insa cat astepti, fii prudenta si nu folosi cosmetice ce contin ingrediente indoielnice.
Ingrediente de evitat
retinil palmitat
oxibenzona
octil-metoxicinamat (OMC)
4-metilbenziliden camforat (4-MBC)
Ingrediente benefice
parsol 1789 sau avobenzona
octocrilen
mexoril (SX si XL).
tonosorb
Pazeste-te de FPS
FPS sau Factorul de Protectie Solara mai mare de 50 nu exista! Testele nu au aratat niciodata eficacitatea superioara a produsului cand FPS depaseste gradul 50. De aceea e bine de precizat ca ecran total nu exista!
Poti deci sa alegi un produs cu FPS ridicat, insa e inutil sa depasesti un FPS 50. Aplica un strat generos si nu uita sa te dai apoi din nou, ori de cate ori e nevoie.
Chiar si cu o crema solara, nu trebuie sa te expui o perioada mare de timp, cu atat mai putin in orele fierbinti de la pranz.
Alege un produs care sa te protejeze atat de razele UVA, cat si de UVB, ambele periculoase pentru piele. Factorul de protectie solara se refera doar la UVB!
Daca produsul nu specifica clar si protectia contra UVA, cumpara unul pe care este indicat "spectru larg de protectie".
Alte articole despre